Trelleborg

Årsmöte med en doft av diesel

Trelleborg Artikeln publicerades

Dieseldoften ligger tung inne på nedre station. Men det är inga tåg som sprider dofterna utan Veteranmaskinklubben Syd som har årsmöte.

Nu hölls inte lördagens årsmöte på stationen utan i Malmrossalen på Ångkvarnen. Men efter att ha ätit middag tillsammans promenerar de omkring 120 deltagarna bort till centralen som under senare år varit hemvist åt gamla ånglok och tågvagnar. Men för en eftermiddag får de sällskap av några av maskinklubbmedlemmarnas traktorer. Den äldsta en Munktells från 1916.

Gislövsbon Bo Arne Olsson är suppleant i klubbens styrelse.

– Samlarintresset har vaknat efterhand, framförallt under de senaste fem åren, säger Bo Arne Olsson.

Några av samlarobjekten har han tagit med sig dagen till ära. Bland annat ett par tyska traktorer av märket Lanz. Tillsammans med Per Rempe startar Bo Arne Olsson de båda Lanzarna om än med viss möda. Tändkulemotorerna måste först värmas upp med en blåslampa.

Ola Hansson från Hammarlöv, är ordförande för Veteranmaskinklubbens närmare 500 medlemmar. Klubben firade 25-årsjubileum förra året.

– Många av medlemmarna har anknytning till lantbruk. Antingen är de själva gamla lantbrukare eller så har de haft föräldrar som är lantbrukare. Och så delar de ett brinnande teknikintresse, säger Ola Hansson.

Tändkulan på Bo Arne Olssons Lanz är nu uppvärmd. Ratten plockas loss och fungerar som en slags gigantisk tändningsnyckel och efter några försök börjar det ta sig. Traktorn ser ut att börja hoppa på stället och till slut smäller maskineriet i gång och rökpuffarna stiger upp mot stationstaket.

– Det är något barndomsminne man har och som man vill förverkliga, säger Bo Arne Olsson.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se