Annons

”Alla tycker detta är vansinne"

2008 gavs Rolf och Birgitta Larsson muntligt besked om att de fick bebygga sin tomt. Trots att bygget stred mot detaljplanen. Sen tog utvecklingen en annan vändning. Men efter många turer och en namninsamling har bygglovet ryckt närmare.
Trelleborg • Publicerad 23 augusti 2012
Birgitta och Rolf Larsson har kämpat sedan 2008 för att få löftet om bygglov för sitt hus i Beddingestrand infriat. Nu har 200 personer skrivit på en namnlista för att paret ska kunna bygga sitt hus och slippa bo i husbil.
Birgitta och Rolf Larsson har kämpat sedan 2008 för att få löftet om bygglov för sitt hus i Beddingestrand infriat. Nu har 200 personer skrivit på en namnlista för att paret ska kunna bygga sitt hus och slippa bo i husbil.Foto: Hanna Folkemark-Ellborg

När TA träffar Rolf och Birgitta Larsson har runt 200 personer skrivit på deras upprop för att få bygglov för sitt planerade enplanshus på 107 kvadratmeter. Alla avtal med byggfirman är klara, finansieringen ordnad. Det enda som fattas är bygglovet. I väntan på sitt hus bor paret i husbil.

– Alla som jag pratat med och som skrivit på tycker att detta är vansinne. Vi har hållit på med detta sedan 2008 och sett andra grannar runtomkring beviljas bygglov för större hus, säger Rolf Larsson.

Annons

På tisdagen samlades samhällsbyggnadsnämnden för möte. Då fattades beslut att lägga ut en ändrad detaljplan på samråd för att tillåta hus upp till 120 kvadratmeter eller 20 procent av tomtstorleken. Planen kan klubbas vid nämndsmöte i oktober, om inte boende i området motsätter sig projektet.

– Men även om vi sen skulle få bygglov har vi inget hus förrän tidigast nästa år. I början på året fick vi höra att detta skulle vara fixat före sommaren, säger Birgitta Larsson.

Under 2011 och 2012 fick paret Larsson, via mejl från stadsbyggnadskontoret flera förhandsbesked om att bygglov var på gång. Utan att något mer konkret skedde. Men tvisten började redan 2008. I samband med tomtköpet tog paret Larsson kontakt med stadsbyggnadskontoret och fick ett muntligt positivt besked. Det skulle inte vara några problem att bebygga tomten med ett större hus än detaljplanen medgav. Motiveringen var att andra hus i området fått godkänt.

Sen svängde allt. Bygglovet avslogs på grund av att grannarna satte sig emot projektet. Paret Larsson bestämde då i maj 2011 att skicka in en bygglovsansökan för ett hus på 107 kvadratmeter, som grannarna godkände. Men Rolf och Birgitta Larsson fick då beskedet att en huvudbyggnad och sidobyggnad, enligt detaljplanen, max fick vara 70 respektive 50 kvadratmeter. Ska bygglovet beviljas måste detaljplanen först ändras. En process som nu pågår.

– Sex nämndsledamöter har varit här. De ångrar att de röstade mot bygglov, säger Rolf Larsson.

Rolf och Birgitta Larsson har överklagat till länsstyrelsen som konstaterade att kommunen hade rätten på sin sida. De drog då ärendet vidare till Mark- och miljödomstolen som valde att inte pröva fallet. Även Justitieombudsmannen lämnade ärendet utan åtgärd.

Claus Pedersen utsågs till stadsbyggnadschef i Trelleborgs kommun i slutet på 2010. Han menar att ärendet inte har kunnat hanteras på något annat sätt.

– Inte om lagen ska följas nej. Det fanns två alternativ. Antingen kunde bygglovet avslås eller så kunde vi begära anstånd med hänvisning till pågående planarbete. Då valde vi det senare. Tyvärr känner sig paret Larsson väldigt drabbade av detta och den tidsutdräkt som varit. Det är beklagligt.

Varför har andra i samma område tidigare beviljats bygglov som strider mot den gamla detaljplanen?

– Stadsbyggnadskontoret verkar inte ha tagit så hårt på den rättspraxis som finns utan gjort egna bedömningar. Men det finns inte riktigt utrymme för det i lagen.

Madeleine Gripsten
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons