Trelleborg

Äldre vägledde yngre i framtida val

Trelleborg Artikeln publicerades

Vilket program ska man välja på gymnasiet? Under en förmiddag fick åttondeklassare i kommunen chansen att fundera över framtiden på gymnasiemässan i Parken.

– Jag kan rekommendera utbildningen. Men det har märkts att den är ny. Vi har fått flytta ner till en källare mellan augusti förra året och januari i år. Bara för att vårt klassrum skulle renoveras. Men det har ändå varit okej. Och lärarna är jättebra, säger Felicia Lindeborg.

Hon går snart ut första året på frisörutbildningen på Söderslättsgymnasiet. Under onsdagen står hon i Parkens rotunda och lockar åttondelklassaren Fidelie Wihlborgs hår.

– Jag är intresserad av att jobba med hår och funderar på frisörutbildningen efter högstadiet. Men jag vet inte om jag ska välja i Trelleborg eller Malmö. Stannar jag i Trelleborg slipper jag ju pendlingen. Men å andra sidan lär jag känna nya människor om jag väljer Malmö, säger hon.

Rotundan är full av gymnasieelever som talar sig varma för just deras utbildning för alla åttondeklassare som vill lyssna. Gymnasiemässan pågår hela förmiddagen och lockar nyfikna ungdomar från hela kommunen.

– Jag tycker att vår utbildning är bra att välja om man är skoltrött. Det är ju så många praktiska inslag i den, säger Petra Munther.

Framför henne står kex och dipp som ska locka eleverna att komma fram och fråga om utbildningen. Många program kör med samma knep. De hittar på något roligt för att elever ska dras till just dem. Vid ett bord sitter Ina Persson från bild- och formprogrammet och målar Kim Persson på handen.

– Jag är intresserad av estetiska ämnen. Men jag kommer nog ändå att välja fordonsprogrammet efter nian eftersom jag också är intresserad av motorer, säger Kim Persson.

Mässans folktommaste bord var nog introduktionsprogrammets. Där hamnar man när man inte är behörig till den vanliga gymnasieskolan.

– Hit vill man kanske inte gå eftersom man ju hoppas att klara av nian. Men vi svarar på frågor från de elever som ändå kommer hit, säger Lars Hultman som är programansvarig för introduktionsprogrammet.