Trelleborg

300 röster avgör Vänsterpartiets öde

Trelleborg Artikeln publicerades
Foto: Tommy Svensson

I morgon, onsdag, räknar valnämnden i Trelleborgs kommun de sista dryga 300 rösterna på Rådhuset. De rösterna kommer att avgöra om Vänsterpartiet kommer in i kommunfullmäktige eller inte.

Klockan 10 samlas valnämnden för att gå igenom de sista rösterna till kommun, region och riksdag. Det är de röster som kommit in från utlandssvenskar som röstat genom brev eller på ambassad/konsulat. Där finns också valsedlar från personer som förtidsröstat i andra kommuner.

– Så fort vi har räknat färdigt så rapporterar vi in resultatet till länsstyrelsen. Kommunvalet bör vara rapporterat till klockan 15, säger Jonny Sjöstedt, valadministratör på Trelleborgs kommun.

I dagsläget ligger Vänsterpartiet precis utanför spärren till kommunfullmäktige. Partiet har 2,91 procent av de räknade rösterna, det krävs 3 procent för att ta sig in i fullmäktige. Därför är säkert Vänsterpartiet extra nyfiket på onsdagens räkning. Tar sig Vänstern över spärren får partiet två mandat, vilket förstås också påverkar mandatfördelningen bland de andra partierna.

Efter att kommunen räknat de cirka 300 återstående rösterna skickas valsedlarna in till länsstyrelsen. Där kontrollräknas de tillsammans med de som räknades på valnatten. Därefter räknas antalet personkryss.

När allting är färdigställt och mandatfördelningen är klar så är det dags för det nya fullmäktige att sammanträda. Det sker den 22 oktober. Finns det förslag på bordet till ett nytt styre så kan det klubbas då, men både 2010 och 2014 dröjde beslutet till december.

Det är fullmäktige som utser ledamöter till alla nämnder och styrelser. För det mesta kommer partierna överens om en nämndssammansättning, men om något parti är missnöjt med fördelningen så kan det partiet begära proportionella val. Det gjorde Sverigedemokraterna efter valet 2018.

LÄS MER:

Alla artiklar om årets val