TFF

Nya vanor bakom kross

TFF Artikeln publicerades

Marcus Pode och Fredrik Jensen blev matchvinnare mot Elfsborg. Bakom förkrossande siffror, 3–0 (0–0), finns nya vanor hos lagets toppforwards.

– Jag har slutat dricka läsk, sa Jensen – ett mål och en assist.

– Jag får nog fortsätta vila dagen före match, sa Pode som nådde samma facit som anfallskollegan.

TFF har dessutom skaffat sig vanan att mosa motståndet i början av andra halvlek på Vångavallen. Tre mål på nio minuter mot Djurgården 1 maj. Tre mål på sju minuter mot Elfsborg 16 maj.

Det var Marcus Pode som inledde gårdagens målexplosion.

– När jag får bollen trycker Jensen ner backarna, sa Pode om ytan som plötsligt bara fanns där.

Han avancerade och med vänstern smekte han iväg bollen mot Ante Covic vänstra stolpe. Ett klassmål, sa motståndartränaren Magnus Haglund.

Målet drygt fem minuter in i halvleken gav trelleborgarna en extra dos självförtroende mot ett Elfsborg med tre raka segrar.

TFF och Elfsborg hade så långt fört en jämn kamp i ösregnet på Vångavallen. Elfsborg hade mest boll under första halvlek och skapade de vassaste lägena, men Trelleborg stod pall och svarade för årets bästa insats så långt.

Skillnaden efter paus var att toppduon hittade rätt i sitt samarbete.

– Vi snackade om det i paus, vi såg att de var rädda för hans snabbhet, sa Pode.

Han passade fram till Jensen som satte 2–0 genom en lyftning över Covic. Bollen såg ut att vara för hårt slagen, men viljespelaren Jensen gav sig inte.

– Jag visste att det var blött, så jag slängde mig. Det var bara att glida fram och försöka få in bollen högt, sa Jensen.

Minuten senare hittade Jensen fram till Kristian Haynes som frispelad avgjorde matchen med drygt en halvtimma kvar.

Efter tre inledande förluster har TFF nu fyra vinster och en oavgjord.

Tom Prahl pratade om att de poängen som laget tagit även när spelet brustit varit viktiga.

– Poäng ger självförtroende, men till slut spricker ballongen om vi inte hittar spelet. Vi vill spela boll och nu har vi bra fotbollsplaner, det hade vi inte i början av serien, sa TFF-tränaren.

Fredrik Jensen höll med.

– Idag hade vi ett fantastiskt passningsspel och så har vi en inställning som inte är som alla andra.

Toppforwarden har aldrig varit i bättre form.

– Jag har aldrig varit bättre förberedd till en säsong. Jag har varit skadefri och så har jag sänkt mitt sockerintag, har slutat dricka cola, redbull och äta godis. Jag dricker vatten och äter kex och kanske lite ost. Sedan om det hjälper vet jag inte, men jag tänker inte börja igen nu när det går så här bra.

Även Marcus Pode har hittat rätt i sin uppladdning. Han var osäkert startande, missade söndagsträningen men testades på eftermiddagen och gav klartecken.

– Jag hade någon träning inför Djurgårdsmatchen (seger 3–2) där jag vilade också. Jag kanske behöver det.

TFF är näst målfarligast i serien, Jensen och Pode har svarat för sju mål tillsammans och samarbetet fungerar bättre och bättre.

– Om de är seriens bästa anfallspar är mycket sagt. Individuellt finns det många starka forwards, men Jensen och Pode har ett stort register tillsammans. Det gäller bara att få kvalitet över tid, sa Westerberg med tanke på Marcus Podes skadebenägenhet.

Hur ser du på att vila Pode någon dag före match?

– Över tid tror jag inte att det är en bra metod, men han ligger på gränsen till att få bristningar på baksidan av sina lår. Det gäller att hitta rätt balans.

Om Pode fortsätter prestera poäng kanske han får fortsätta att vila sig i form.