TFF

"Inte optimalt att byta hela tiden"

TFF Artikeln publicerades

Ny match och ny backlinje, så har det sett ut hittills för TFF i år. Den ende back som spelat samtliga matcher är Tobias Malm. "Det är ju inte optimalt att byta hela tiden, man vill ju spela in ett lag", säger Tobias Malm.

TFF tvingas återigen laborera i backlinjen. I dag mot Umeå FC hemma på Vångavallen tvingas mittbackarna Tobias Matsson och Touomo Turunen vila. Det gör att tidigare skadade Dennis Melander och Yousef Fakhro kommer in i backlinjen och att tidigare ytterbacken Johan Nilsson Guiomar spelar mittback.

– Jag vill inte lämna ut laget, men det är inte bra att tvingas byta hela tiden. Å andra sidan får vi tillbaka Dennis Melander och han är viktig för oss, säger TFF-tränaren Alf Westerberg.

Tobias Malm, som lånats ut från MFF, är ett unikum i TFF:s backlinje. Han gör sin femte raka match som vänsterback.

– Vi har ju tränat samman sedan tidigt i våras så det ska inte vara svårt med en ny backlinje. Vi har jättebraspelare, men det blir lite smådetaljer som kan bli knepiga. Vem ska egentligen göra vad, men det ska vi klara av, säger Tobias Malm.

– Det bästa är så klart om man kan spela in ett lag och inte tvingas byta.

Under försäsongen spelade Tobias Malm till sig en fast plats, men nu har formen, liksom lagets, pendlat en del.

– Han har följt lagets kurva kan man säga. Det är en väldigt framåt spelare med driv och löpvilja, men vi vill se honom lite mer i anfallsspelet. men det jobbar vi på, säger Westerberg.

Tobias Malm själv är inte heller helt nöjd.

– Ärligt talat är jag lite missnöjd. Jag har inte kommit till o offensiven och uppspelen har inte varit tillräckligt snabba. Bakåt har ju varit tveksam emellanåt.

– Däremot känns formen bättre, det märks på träningarna och senast mot Halmstad, säger Malm.

– För mig gäller det att utvecklas och vara bra en längre period, inte bara enstaka matcher. Att hålla en jämn nivå hela säsongen känns viktigt och jag känner att jag utvecklas.

Vad är det som inte stämt hittills i spelet?

– I någon match har vi spelat långt, i en annan har det varit dålig fart på passningsspelet. Genomgående har vi varit för få spelare i boxen och inte kommit till heta lägen.

Huruvida TFF spelar 4–4-2 eller 4–3-1–2 imorgon är oklart. Det lutar åt det förstnämnda.

– Det är frågan om vilka spelare som är tillgängliga. I vårt utsatta läge gäller det att skapa trygghet, men ska vi vinna måste vi få till chanser och hota mer med mod, intensitet och löpvilja, säger Alf Westerberg.

För Tobias Malm spelar spelsystemet ingen större roll.

– Det är bra med två system så vi inte blir så lättlästa. Möjligen har vi varit något bättre med 4–4–2 på sistone, säger Malm.

Vad vet du om Umeå FC?

– Vi har analyserat dem och har bra koll. Går vi bara in med rätt inställning direkt och visar att Vångavallen är vår hemmaborg där ingen ska ta poäng så ska vi ta vår första seger, säger Tobias Malm.

Alf Westerberg är inne på samma linje.

– Umeå är en frejdig nykomlig och Jonas Wallerstedt skapar en hel del oro. Fast egentligen spelar motståndet inte så stor roll, det är vårt egna spel vi ska fokusera på. Är vi aggressiva och löpvilliga tar vi vår första trepoängare, en seger som i så fall ger oss et stort tillskott energi, säger Westerberg.

Tomas Johansson