TFF

Brottartalangens saga har bara börjat

TFF Artikeln publicerades

Förra året en bänkspelare i division fem. I våras tvåa på junior-SM i brottning. Nu har Nichlas Schön skrivit treårigt A-lagskontrakt med allsvenska TFF.

– En saga får man nog säga att det är, säger 19-årige Nichlas Schön.

Knappt två veckors provträning var vad TFF-ledningen behövde på sig för att övertygas om att Nichlas Schöns fotbollskunnande är tillräckligt.

– Jag kan inte säga att det har gått lätt. Jag har gjort det jag ska göra på provträningen och visat att jag håller allsvensk klass.

Kontraktet skrev den förre Svedalaspelaren på i veckan.

– Det känns mycket bra. Jag har fått den bästa julklappen någonsin, säger Nichlas.

Tränaren Alf Westerberg säger att forwarden gjort ordentligt avtryck under sin tid i klubben.

– En intressant typ med sin snabbhet och styrka. Han behöver utveckla spelförståelsen och sitt taktiska kunnande, och därför är det bra att han kan vara i den här miljön dagligen.

– Han har en annorlunda karriär och det finns ingen garanti för att det här ska bita, men han skulle kunna nå hela vägen även om det skulle var mycket förvånande om han når dit redan 2011. Nichlas är ingen ersättare till Andreas Drugge, där söker vi en lösning, säger Westerberg.

TFF har tidigare värvat skånska anfallare från lägre divisioner som lyckats mer än väl i allsvenskan. Precis som duon Mats Lilienberg och Fredrik Jensen behövde Nichlas Schön bara en säsong på mellanhög nivå innan han nu får chansen till allsvenskt spel med TFF.

– Jag har tagit ett stort steg från division tre till allsvenskan och får försöka att spela någon minut i serien. Annars är det bara att se och lära och ta reda på hur det funkar i en allsvensk klubb. Det är mycket som är nytt, men under min andra säsong ska jag försöka ta en plats.

Inte illa för en spelare som fram till bara något år sedan var juniorlandslagsman i brottning och hade fotbollen som en sidosyssla.

– En saga får man nog säga att det är. Jag spelade i Skabersjö fram till jag var 15, då slutade jag helt och satsade bara på brottningen. 2009 blev det några månader i Holmeja i division sju innan jag gick över till Skabersjö i femman.

I nya klubben tröttnade Nichlas Schön snabbt på att nöta bänk. Han lämnade för Svedala, då topplag i division fyra.

Den här säsongen blev han lagets bäste målskytt med sina sju mål.

– Jag är en målskytt, åtminstone med rätt spelare bredvid. Jag har ju inte tränat fotboll så mycket innan, nu får jag göra det varje dag.

Kan det bli svårt att anpassa sig till det nya med all fotbollsträning?

– Nej, jag är van vid att träna varje dag. Jag har tränat världens hårdaste sport så det här ska nog gå galant.

Hur känns det att lämna brottningen bakom sig?

– Tråkigt på sitt sätt. Jag brottades ändå i tio år. Men fotbollen lockar mig mer.

Hur slutar den här sagan tror du?

– Det kan jag inte svara på. Jag vill nå så långt som möjligt. Sagan har bara börjat.