TFF

Adelstam klar för TFF

TFF Artikeln publicerades

TFF värvar Mattias Adelstam, 27 år, från Ängelholms FF. Fjolårets skyttekung i superettan har skrivit ett treårskontrakt med Trelleborg och gjorde på fredagen sitt första träningspass med TFF i Skurup.

SKURUP. På senare tid har vi har sett mängder av unga talanger slå igenom i allsvenskan. Men TFF:s senaste nyförvärv är vad man på engelska kallar late bloomer. Alf Westerberg ser att Mattias Adelstam, snart 28, kan lyckas.

– Han kan bli ett exempel. Han verkar ha bestämt sig, säger assisterande tränaren om skyttekungen.

Mattias Adelstam gjorde hela 19 mål för sitt Ängelholm i superettan 2009. Får han bara göra ett mål i allsvenskan 2010 vill han att det kommer när TFF möter Helsingborg.

– Min kompis, Pär Hansson, vaktar målet i HIF.

Det är en glad och lättad Mattias Adelstam som möter upp efter första träningspasset med nya klubben. Allsvensk fotboll har han drömt om att få spela i hela sitt liv och när TFF tog kontakt i höstas har han varit inställd på en flytt.

Men segdragna förhandlingar fick Adelstam att tvivla på om drömmen någonsin skulle slå in.

– Det har varit kämpigt. Det kändes som att det tog längre tid än det borde.

På torsdagskvällen kom TFF överens med Ängelholm om köpeskillingen. Mattias Adelstam kände lättnad.

– Fy fan vad gott, tänkte jag.

Efter medicinsk kontroll vid lunchtid på fredagen var sista detaljen klar.

Treårskontraktet är påskrivet, den före detta lagerarbetaren är fotbollspelare på heltid för första gången i karriären och ska göra allt för att ta en plats i startelvan.

– Det är min högsta dröm att få spela i allsvenskan. Jag känner stor glädje att få komma hit. Jag tror på mig själv, vet vad jag kan och är säker på att jag klarar av att spela i allsvenskan.

Han beskriver sig själv som en typisk boxspelare, en vass målskytt, men också en spelare som arbetar hårt för laget.

I TFF:s spelsystem ser han sig själv främst som toppforward eller som släpande forward, men för att gardera lägger han även till någon av flankpositionerna i Tom Prahls 4-2-3-1-system.

– Vill man ha ut det bästa av mig så ska man se till att jag kan komma så snabbt in i boxen som möjligt.

Under första passet med nya laget imponerade nyförvärvet med distinkta avslut och snabb uppfattningsförmåga.

Alf Westerberg gillade vad han såg och medger att Mattias Adelstam främst är tänkt som en toppspelare. Drugge-rollen är ju som bekant skräddarsydd för en annan spelare…

Men att Mattias Adelstam är värvad för att spela råder inget tvivel om.

– Det är inte så att vi saknar offensiva alternativ och det är inget fel på den forwardsbesättning vi har, men vi har en 30 matcher lång tävling framför oss, säger Alf Westerberg.

– Nu har vi fått in en mångsidig spelare, en riktigt bra avslutare som han inte minst visade upp idag. Han har haft en ovanlig karriär på så vis att han blommat ut först nu. Jag såg honom i Bunkeflo och då kunde jag inte se honom som allsvensk spelare.

Men drygt tre år senare hade Adelstam utvecklat sitt spel och register så pass att han imponerade på TFF-ledningen, som tog kontakt i höstas och då insåg Mattias Adelstam att hans stora chans var kommen.

– Jag ville komma hit, det kände jag efter att ha pratat med tränarna och det intryck jag fick av klubben.

Mattias Adelstam har haft en krokig väg mot allsvenskan. Fostrad i Malmöklubben Olympic och när pappan dog flyttade han som 13-åring till sin mamma i Ängelholm. I ÄFF stannade han fram till 2003. Efter tre år i Helsingborg Södra och ett i Bunkeflo återvände han till Ängelholm.

2009 blev hans stora genombrott som skyttekung i superettan. Kanske tack vare den specialträning han började med i november 2008.

– Jag har kört extra friidrottsfys två till tre gånger i veckan. Jag har stärkt rygg, bål och mage och bättrat på löptekniken. Jag har fått väldigt bra resultat av träningen och ska fortsätta med det.

En målmedveten målskytt, där har ni TFF:s senaste nyförvärv.