Annons
Nyheter

Svenska barn får för mycket salt

Svenska barn får i sig dubbelt så mycket salt mot vad som rekommenderas, enligt Livsmedelsverket. Tillverkarna bär det största ansvaret.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2012
I Sverige äter vi dubbelt så mycket salt som WHO, EU och Livsmedelsverket rekommenderar. Det är alldeles för mycket, anser Konsumentföreningen Stockholm, som vill att regeringen, livsmedelsindustrin och restauranger ska arbeta aktivt för att reducera saltet i maten, bland annat genom en nationell åtgärdsplan.
I Sverige äter vi dubbelt så mycket salt som WHO, EU och Livsmedelsverket rekommenderar. Det är alldeles för mycket, anser Konsumentföreningen Stockholm, som vill att regeringen, livsmedelsindustrin och restauranger ska arbeta aktivt för att reducera saltet i maten, bland annat genom en nationell åtgärdsplan.Foto: 

En undersökning från DTU (Danmarks tekniske universitet) visar att i stället för att äta maximalt 1,2 gram salt dagligen, äter de danska barnen upp till dubbelt så mycket. Även i Sverige får barnen i sig för mycket.

– Vi i Sverige äter också ungefär dubbelt så mycket salt mot vad som rekommenderas, även barnen, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till TT.

Annons

Ost och fett

Den senaste undersökningen på området är dock från 2003. Men enligt Åsa Brugård Konde finns det ingen anledning att tro att läget har förbättrats sedan dess.

Saltet kommer framför allt från bröd, charkvaror, ost, matfett och färdiglagade maträtter.

– Problemet är att det är svårt att få ner mängderna själv, om man inte lagar all mat och bakar allt bröd själv. Därför har vårt mål varit att få livsmedelsproducenterna att sänka salthalten, men de säger att konsumenterna vill ha salt.

Risk för infarkt

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionistansvarig på Livsmedelsföretagen, håller med om att den höga saltkonsumtionen är ett problem.

– Detta är en prioriterad fråga för oss och vi försöker nu får företagen att bli medvetna om detta, men det finns en rädsla för att konsumenterna inte kommer att acceptera lägre salthalter. En annan utmaning är att det inte finns samma medvetenhet om saltets påverkan som det gör kring socker och fett.

I väntan på mindre saltade produkter tycker Åsa Brugård Konde att föräldrarna ska tänka på vad man ger sitt barn.

– Barn under två år behöver ingen saltad mat. I övrigt handlar det om att inte salta för mycket på maten och att undvika produkter med mycket salt.

För mycket salt kan leda till förhöjt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och njurskador senare i livet.

Maria Sällberg
TT-Ritzau
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons