Sverige

Statlig garanti till narkolepsibarn

Sverige Artikeln publicerades

De som var 19 år eller yngre när de vaccinerades med Pandemrix mot svininfluensa och drabbades av narkolepsi som läkemedelsskada, ska garanteras ekonomisk ersättning. Det har regeringen och S kommit överens om.

De som var 19 år eller yngre när de vaccinerades med Pandemrix mot svininfluensa och sedan drabbades av narkolepsi, ska garanteras ekonomisk ersättning om bedömningen är att de har en läkemedelsskada. Om Läkemedelsförsäkringen inte räcker till har regeringen och Socialdemokraterna kommit överens om att låta staten ta ansvar för ersättningen. Beskedet ges av socialminister Göran Hägglund (KD) och Lena Hallengren (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen Sverige, ser regeringens och Socialdemokraternas besked som är ett steg framåt. Det gäller taket i läkemedelsförsäkringen på 150 miljoner kronor för hela gruppen narkolepsidrabbade under 20 år som regeringen garanterar.

– Men de går inte hela vägen. Det finns fortfarande ett tak på ersättning med 10 miljoner kronor för varje drabbad individ och det låter man vara kvar. Det kan låta som mycket pengar, men beloppet ska ersätta inkomstbortfall under en hel livstid, säger Margareta Eriksson.

– Många är väldigt hårt drabbade och sjukdomen innebär en stor inskränkning i livskvalitet. De här individerna måste garanteras ett värdigt liv resten av livet.