Sverige

Gränskontroll av djurtransporter

Sverige Artikeln publicerades

Landets länsstyrelser och Tullverket genomför i dag den hittills största kontrollen av djurtransporter till och från Sverige. Myndigheterna vet inte hur många djur som brukar transporteras in i och ut ur landet.

Sedan tidigt i morse sker kontroller vid färjehamnarna och i alla större gränsövergångar, uppger projektledaren Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör vid länsstyrelsen i Skåne.

Enligt Gårdlund vet ingen hur många djurtransporter det rör sig om. Bara transporter med anmälningsplikt är kända för myndigheterna.

– Vi tittar på de djurtransporter som kommer in och kontrollerar att tillstånden är i ordning och att djuren är friska och i skick att transporteras. Vi kollar också kör- och vilotider och var djuren kommer ifrån, säger Mattias Gårdlund till TT.

Han påpekar att alla sorters djurtransporter omfattas, alltså även sällskapsdjur i vanliga personbilar.

– Här på morgonen hade vi två hundar som åkt från Marbella i Spanien. Det är också en djurtransport, säger han från kontrollplatsen vid Öresundsbron på Lernacken.

Gårdlund, som är projektledare nationellt för operationen, tillägger att en viktig del av den också är att folk från länsstyrelserna, Jordbruksverket, tullen och polisen lär sig att samarbeta för en effektivare kontroll i framtiden.

– Vi bygger kontaktytor, säger han.