Sverige & Världen

Experter: AFD:s stora framgång överraskar

Tyskland Artikeln publicerades
Foto:Martin Meissner

Att Tysklands tredje största parti väntas bli högernationalistiska AFD är något som överraskar experter. Partiet har ökat med över åtta procentenheter jämfört med förra valet, enligt en första prognos.

– Det är en mycket stark framgång för ett parti som är högernationalistiskt i sin karaktär och det är anmärkningsvärt och chockerande för många tyskar, säger Mats Karlsson, Tysklandsexpert och direktör för Utrikespolitiska Institutet.

Alternativ för Tyskland (AFD) har gått från att ha varit under spärren till att eventuellt bli landets tredje största parti.

– Det är även första gången sedan 1960 som ett högernationalistiskt parti kommer in i tyska förbundsdagen. Det påverkar inte regeringsutövandet, men det kommer påverka Tyskland, säger Karlsson till TT.

Även Rutger Lindahl, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, är förvånad över AFD:s framgång:

– Det är inte överraskande att de går över till tvåsiffrigt, men att de skulle komma upp i 13 procent hade nog få räknat med.

– AFD verkar ha lyckats mobilisera väljare i högre utsträckning än vad någon räknat med.

Valprognosen visar också på en splittrad vänster, vilket är anmärkningsvärt anser Lindahl.

– De har under 30 procent tillsammans, det är en stor sak i Tyskland, konstaterar han.

En orsak till nederlaget är SPD:s valprogram, påpekar Lindahl.

– Det var ett dåligt valprogram med låg profil. Die Linke har väl gått upp några tiondelar, och det är väl på grund av missnöjda socialdemokrater.

Hur nästa regering kommer att se ut är långt ifrån en självklarhet.

– CDU med SPD är ute. Hur ska Merkel ska få ihop FDP och Die Grünen? Det kommer att bli en hel del förhandlande, vem kommer att behöva ge med sig? säger Rutger Lindahl.

De gröna (Die Grünen) går framåt och når 9 procent, enligt de första prognoserna. Men inom partiet råder splittring när det kommer till ett eventuellt regeringssamarbete. Ledaren för liberala FDP, Christian Lindner, är också en tuff person, säger Lindahl.

– Merkel får att göra. Det blir en lång förhandlingsprocess.

Även Mats Karlsson anser att Merkel kommer få det tufft framöver.

– Men Merkels ledarskap kommer att bestå, men hon är försvagad internt i Tyskland. Så det kommer bli en spännvidd inom den tyska regeringen om det blir en koalition mellan CDU, FDP och De gröna, säger han. (TT)