Westerberg: Verkligheten får lära oss

Sport Artikeln publicerades

TFF-tränaren Alf Westerberg önskar sig två saker.
Ett: en seger så fort som möjligt.
Två: att den digra skadelistan minskar.

Mot Halmstad kom tredje raka förlusten. TFF, med bara en poäng på fyra matcher i superettans inledning, är på kvalplats till division ett.

Tränaren Alf Westerberg önskar sig två saker.

Ett: en seger så fort som möjligt.

Två: att den digra skadelistan minskar.

Efter det lätta träningspasset vid lunchtid på tisdagen är frågan: hur mår Alf Westerberg?

– Jag mår som man gör dagen efter en förlorad match, särskilt när vi befinner oss i ett läge där vi behöver en vinst. Sett till förutsättningarna, där vi går in med vad vi kan ställa upp med, gör vi vad vi kan. I andra halvlek gör vi en kraftansträngning, där visar vi hjärta, engagemang och vissa spelare plågar sig rejält.

Han sitter på bänken utanför omklädningsrummet där solen gassar och i lä från den tilltagande blåsten. Han är tränare för ett lag som inte vunnit en seriematch sedan början av augusti. Då är det skönt med lä.

Alf Westerberg pratar om kontinuitet. Så gott som dagligen faller spelare ifrån, av olika anledningar. Är det inte muskelbristningar så är det en magskada eller så är det, som senast, en förkylningsepidemi som drabbar laget.

Det är förutsättningar som Alf Westerberg har att brottas med. Förutsättningarna har gett en poäng på fyra matcher. Poängen är en ganska rättvisande bild sett till spelbilden i matcherna.

Är du förvånad över att ni inte har räckt till spelmässigt?

– Både ja och nej. Vi har haft perioder där vi har räckt till mer än väl. Då har vi visat kvalitet och klass. Tyvärr har vi hamnat i rätt så djupa dalar, men vi ska komma ihåg att vi inte fått någon kontinuitet. Det är jobbigt när vi inte kan jobba med det vi vill på träning eftersom vi ständigt måste se till att vi har folk på benen. Det är hela tiden nya lagdelar som ska sättas samman och vi har svårt att hitta rätt takt i det vi gör.

– Samtidigt hade vi träningar i förra veckan där det såg riktigt bra ut, där passningsspelet fungerade riktigt bra. Det är där vi söker en bättre nivå och inte så ojämnt som det varit i matcherna.

Är en seger det som ska råda bot?

– En seger är förlösande för vår självkänsla. Men det skulle inte ge oss fler segrar per automatik. Vi kommer ändå att ha sargade spelare. En seger är oerhört viktig för oss så att vi inte hamnar i en spiral där vi blir vana att förlora.

Ni har svårt att skapa chanser i matcherna. Hur ser du på det?

– Ja anfallsspelet får underbetyg. Tyvärr har vi spelare som har tappat form. Grahm gjorde en helt okej insats mot Halmstad, men totalt sett så biter det inte riktigt.

Är motståndarna bättre än ni förväntat er?

– Spelarna får svara för sig, men det har inte varit tuffare än vad jag förväntat mig. Vi har mött fyra bra lag, men de är inte bara de här fyra som är bra i den här serien. Vi har försökt förbereda spelarna på vad som väntade, men nu får verkligheten lära oss. Vi borde ha uppträtt mer cyniskt i matcherna.

Från sidan har det sett lojt och oengagerat ut på vissa håll.

– Jag tror att det handlar om en räddhågsenhet hos spelarna. Särskilt våra yngre spelare har en ängslan. Mot Halmstad tappade backlinjen meter. Det gav utrymme som Halmstad kunde utnyttja.

Av sju insläppta mål har fyra kommit efter hörnor.

– Det är underkänt även om vi haft tuffa förutsättningar med tre eller fyra av våra bästa huvudspelare borta. Vi behöver få tillbaka några av dem. Samtidigt har alla våra mål kommit på fasta situationer och det är förstås ett underbetyg till vårt anfallsspel att vi inte gjort något spelmål.

Ni ändrade spelsystem mot Halmstad. Hur tänker du där?

– Mot Jönköping fungerade inte 4-3-1-2. Det är ett system där vissa nycklar måste fungera, där sidomittfältare och ytterbackar måste vara rörliga. Men de kunde inte täcka kanthålen. 4-4-2 ger tryggare utgångspunkter och tydligare arbetsuppgifter för våra forwards.

– Vi har försökt bygga ett spel för att få ett anfallsspel med fler dimensioner och det fungerade långt in på försäsongen. Men nu får vi tänka annorlunda.

Med facit i hand. Finns det något som du kunnat göra annorlunda?

– Det frågar jag mig dagligen. Det finns enskilda beslut i matcherna. När vi fick en spelare utvisad mot Öster borde jag ha säkrat bakåt. Det beslutet retar jag mig på. Totalt sett vet jag inte. Vi har kvalitativ träning och bra fysträning för att förbättra möjligheterna för att spelarna ska klara sig bättre från skador. Där har vi tyvärr hamnat i en ond cirkel där spelarna inte är i fas, men jag kan inte känna att jag kunnat göra annorlunda.

Problemet är inte bara skador, utan att det är skador på nya spelare. Du har inte kunnat använda dig av samma elva i två matcher i rad.

– Hösten 2010 hade vi tio spelare borta, men vi hade en kärna av spelare som alltid var tillgänglig. Jag kan inte säga när vi spelade med samma uppställning i två matcher senast, men det hade varit något.

Innebär den här starten att ni reviderat er målsättning?

– Inte officiellt. Men vi kan inte ha någon annan målsättning än att vinna nästa match. Att spekulera om en toppstrid efter det här är bara att glömma. Drömma kan vi förstås göra, men nu handlar det om att ha fokus på det som är väldigt nära oss.

Umeå på måndag är nästa match.