TFF tog första bortasegern på över ett år

TFF besegrade Brommapojkarna med 3–2 och tog första bortasegern på över ett år. ”Mentalt var det oerhört viktigt för oss att vinna”, säger managern Peter Swärdh.
Fotboll • Publicerad 2 juni 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Christer Thorell

Senast TFF vann en bortamatch var den 29 april förra året. På söndagen den 2 juni, 13 månader senare, var det dags igen när laget besegrade Brommapojkarna med 3–2.

– Det har varit många kryss för oss så det var skönt att vinna. Vi blev satta under press mot slutet men vi redde ut det, konstaterar Peter Swärdh.

TFF hade 3–1 i upptakten av den andra halvleken. Efter en hemmareducering i 66:e minuten tryckte BP på för en kvittering. TFF lyckades stå emot.

– Tyvärr är vi inte riktigt kyliga efter vårt 3–1-mål. Om det är en mental fråga som gör att vi blir stressade när vi släpper in mål vet jag inte, vi skulle hållit oss lite mer lunga och spelat på ledningen, säger Peter Swärdh.

TFF var pigga offensivt i den första halvleken. Ofta tog sig laget fram på vänsterkanten genom Mattias Håkansson.

Håkansson hade också en fot med i TFF:s ledningsmål i den 43:e minuten. Ett inlägg från höger nådde Håkansson vid straffområdeslinjen ute till vänster, han sköt på täckande hemmaback och bollen gick till Sebastian Ohlsson vid straffområdeslinjen, rakt framför mål. Ohlsson drog till direkt och fick en fin vristträff och bollen gick in via den vänstra stolproten.

– Mattias Håkansson fick ett övertag på sin motståndare och det fick vi nytta av. Vi hade lite problem i början men fick övertag centralt efter hand. Det var ett väldigt skönt ledningsmål vi fick innan paus, konstaterar Peter Swärdh.

Andra halvlek startade med rena målexplosionen med fyra mål på de första 21 minuterna.

Oscar Pehrsson nickade in kvitteringen två minuter efter paus, när han vann en nickduell trots att han var omgiven av tre TFF-spelare.

Men i 54:e minuten tog TFF ledningen på nytt.

Erik Andersson slog en jättefin passning på egen planhalva som skar igenom hela BP-försvaret. Håkansson var snabb och vann löpduellen mot hemmaspelare och rullade iskallt in bollen.

Bara fyra minuter senare gjorde Zoran Jovanovic 3–1. Målet kom efter ett bra TFF-anfall där de tog sig fram fram i planen efter flera direktpassningar. Erik Andersson hittade på nytt fram med en fin boll, denna gång alltså till Zoran Jovanovic som löpte in i straffområdet. Han vann duellen med BP-spelaren, fintade ner målvakten och rullade in den nära stolpen.

Men åtta minuter senare blev det match av det igen när Dusan Jajic skruvade in en frispark ett par meter utanför straffområdet. Skottet gick över muren och bollen gick in till vänster om Larsen som inte hann dit.

BP tryckte på i slutet och bland annat vann Gustav Sandberg Magnusson två nickdueller i straffområdet. På den ena av dem gjorde Andreas Larsen en fin räddning intill stolpen.

– Vi bjöd på lite för mycket ytor men vi lyckas ändå hålla dem på rätt sida, även om de hade bra tryck sista kvarten, säger Peter Swärdh.

Han tvingades byta ut Mattias Håkansson och Erik Andersson i andra halvlek på grund av känningar i knät, respektive krampkänningar.

Trots bara tre segrar på elva matcher är nu TFF sexa i superettan.