Annons

Sverige fick 0-0 mot världsmästarna

Utklassning mot Sydafrika, 0-0 på lördag mot världsmästarna Japan.
Damlandslaget kan blicka mot OS-kvartsfinal, frågan är nu: var och mot vem?
Drömmen är Storbritannien - mardrömmen kan bli Brasilien.
Sport • Publicerad 28 juli 2012
Japans Mana Iwabuchi i nickduell med Lina Nilsson.
Japans Mana Iwabuchi i nickduell med Lina Nilsson.Foto: 
Foto: 

Efter två förluster mot Japan, dels i VM förra året, dels i genrepet i Göteborg inför OS var 0-0 ett stort framsteg för damlandslaget. Det var en halvlek - den första - när man spelade jämnt mot förhandsfavoriten och den andra när man stod upp mot en intensiv japansk press.

Med fyra poäng och Kanada kvar att möta på tisdag i Newcastle leder nu Sverige grupp F på bättre målskillnad än Japan.

Annons

En gruppseger behöver dock nödvändigtvis inte betyda en enklare kvartsfinalsmotståndare. Skulle Sverige slå Kanada väntar troligtvis Frankrike i kvartsfinal i Glasgow 3 augusti, det Frankrike som imponerat stort och vara nära att besegra USA i första matchen.

Tvåan i gruppen får däremot troligtvis möta Storbritannien samma dag men i Cardiff, på förhand en enklare uppgift. Sverige genrepade mot just brittiskorna (0-0) men då utan skadade Lotta Schelin.

– Vi skulle nog ha vunnit den matchen om vi hade haft Lotta, sade förbundskapten Thomas Dennerby tidigare i veckan till TT.

Mardrömsscenariot är i stället förlust mot Kanada, då kan det bli någon av gruppsegrarna Brasilien eller USA i kvarten.

Seg inledningLördagens möte blev dock från början ett sömnpiller och inte bara för den tidiga matchstarten, 12 lokal tid. Sverige utan Nilla Fischer på mittfältet (avstod på grund av lårproblem) hade få chanser, det gällde dock även Japan.

Scenförändringen blev dock total i andra halvlek. Japan kom att dominera matchbilden i början.

Annica Svensson in på högerbacken för Lina Nilsson fick en tuff eftermiddag när japanskorna radade upp instick. Sveriges bästa chans kom i 70:e minuten Lotta Schelin fick med sig bollen, skottet strax utanför straffområdet gav dock inte resultat.

Inbytta Kosovare Asllani hade kort efter en nick som inte gick på mål.

TT:s utsände
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons