Svensson vill spräcka TFF:s fina bortasvit

Sport Artikeln publicerades

TFF står inför ett dubbelmöte med IFK Norrköping och har två före detta trelleborgare att se upp med. Patrik Svensson och Thomas Magnusson var med och förde upp TFF till allsvenskan 2003. I år är ambitionen att göra detsamma i Norrköping.

– Vi siktar på allsvenskan, så bra trupp har vi, säger 27-årige Patrik Svensson som gjorde sex säsonger i TFF mellan 1999 och 2004.

Förre TFF:aren Freddy Borg gjorde två mål för Öster i torsdags. I morgon är det Patrik Svensson som tänker visa att släkten är värst.

I så fall måste Norrköping spräcka TFF:s fantastiska bortasvit på sju raka matcher utan insläppt mål. Patrik Svensson vill gärna bli den som spräcker serieledarens nolla.

– Mycket möjligt att det blir så, konstaterar han.

Tre mål och tre målgivande passningar har han bidragit med så här långt.

För en månad sedan övergav östgötarna 4– 4– 2 för att i stället spela med en 4– 3– 3-modell.

Strax därefter fick Patrik Svensson ta klivet från högerback till anfallare.

– Jag ligger längst fram, längst ute till höger. Det känns riktigt bra. Jag har bra självförtroende och tränaren litar på mig.

Norrköpings säsong så här långt?

– Bra. Vi har många nya spelare och en ny tränare och det tar tid innan allt sätter sig. Vi startade lite dåligt, nu kommer det mer och mer.

Är du överraskad över TFF:s insats?

– Ja, lite. De har ett ungt lag.

Har du fortfarande känslor för klubben?

– Ja, har man spelat där så länge så känns det lite speciellt, men jag har ingen regelbunden kontakt med någon av spelarna i dag, det är ju inte så många kvar sedan min tid. Patrik Svensson kom till TFF från moderklubben BK Olympic 1999. Han lämnade när klubben åkte ur allsvenskan 2004. En dyster slutpunkt.

– Vi började säsongen jättebra, men sedan hände något, svårt att förklara vad. Att Uffe (Larsson, tränaren) fick gå drar ned betyget lite också. Det var inget spelarna stod bakom .

Desto roligare var det året innan.

– När vi gick upp i allsvenskan igen är det roligaste minnet. Sedan minns jag ju mitt fösta år i allsvenskan, när vi blev sexa. Det är ju det högsta man har blivit i seriesammanhang.

Patrik Svensson är inne på sin andra säsong i anrika IFK Norrköping.

Han trivs i staden och i klubben och har kontrakt också över nästa säsong.

Trots att stolta IFK varit borta från allsvenskan sedan 2002 är fotbollsintresset i staden fortfarande hett.

– Man märker det på läktaren, på stan, bland folk och på företag. Intresset är liksom utbrett på ett annat sätt jämfört med i Trelleborg. Många har synpunkter och jämför med gamla tider, men trots att det gått lite sämre nu så skiter de inte i det. Samtidigt som det är en press är det väldigt inspirerande.

Senast TFF lyckades vinna på idrottsparken var 1999, Patrik Svenssons första säsong på Söderslätt. Då vann TFF med hela 5– 2.

– Jag var inte med uppe i Norrköping, men jag minns det. Vi ledde med 4– 0 redan i början av andra halvlek.

Björn Gustavsson

a Patrik Svensson

Ålder: 27 år

Bor: Norrköping

Familj: sambo med Jenny

Sysselsättning: fotbollsspelare

Klubb: IFK Norrköping

Tidigare klubbar: BK Olympic (1983– 1998), TFF (1999– 2004)

Aktuell: ställs i dag mot sitt forna lag när Norrköping tar emot TFF i ett toppmöte i superettan