Annons

Nytt avtal kan ge Vikings 100 000 kronor

SHL-klubbar kommer att avstå en del av NHL-ersättningen till förmån för klubbar i lägre divisioner. Det kan ge Tif Vikings pengar då Carl-Johan Lerby i våras skrev ett kontrakt med Calgary Flames.
Ishockey • Publicerad 14 oktober 2019
Trelleborgaren Carl-Johan Lerby under matchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Rögle i Malmö arena den 17 september.
Trelleborgaren Carl-Johan Lerby under matchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Rögle i Malmö arena den 17 september.Foto: Andreas Hillergren/TT

På måndagen kommunicerade SHL-klubbarna ut att de avstår från tio procent av NHL-ersättningen till förmån för klubbar i lägre serier.

Det innebär i år runt sex miljoner kronor. Omkring två miljoner går till klubbarna i Hockeyettan, plus att varje moderklubb till spelare som skriver NHL-avtal ersätts med drygt 100 000 kronor.

Annons

En av dessa moderklubbar är Tif Vikings, eftersom Carl-Johan Lerby i våras skrev på ett avtal med Calgary Flames. Backen, som lämnade Tif som 12-åring, är kvar i Malmö Redhawks och flyttar till Nordamerika först nästa säsong.

Om det nya avtalet ger Trelleborgs IF pengar, och om de i så fall kommer i år eller nästa år, är inget klubbens ordförande Daniel Bergström vill kommentera när han får frågan av TA-sporten.

Klubben har ännu inte fått besked om en eventuell ersättning.

Lerby har tecknat ett tvåårsavtal med Calgary, och var i somras över och tränade med laget.

Tif Vikings kan nu hoppas på ett välkommet ekonomiskt tillskott.

Det nya avtalet innebär dessutom att varje SHL-klubb ska göra regionala satsningar för att främja talangutvecklingen.

– Vi tycker att detta är en bra satsning som bidrar till fortsatt talangutveckling runtom i landet och därmed svensk hockey i stort, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård till SHL.se.

SHL har sedan tidigare ett separat avtal med Hockeyallsvenskan.

NHL ersätter det nationella ishockeyförbundet, som fostrat spelare som skriver avtal med NHL, med ungefär motsvarande 2,5–2,8 miljoner kronor per spelare.

– Totalt rör det sig alltså om drygt sex miljoner kronor. Våra klubbar är helt överens om att föra ner ytterligare medel i systemet, och tillsammans med ordinarie utbildningsersättning från SHL till underliggande klubbar blir detta ett extra tillskott till framförallt föreningar i Hockeyettan och nedåt, säger Svenska Hockeyligans vice VD/sportchef Johan Hemlin, till SHL.se.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons