Nybyggaren Conny Karlsson

Sport Artikeln publicerades

Som spelare vann Conny Karlsson titlar. Som tränare har han ännu ingen. Däremot har han fört upp flera lag i seriesystemen. Ändå var det mest en slump att Conny som 35-åring började tränarbanan.

Bob Houghton, som tränade Örgryte då, ville ha Conny som assisterande och dessutom ta ansvar för ungdomssatsningen. Ett snabbt beslut krävdes och drygt 16 år och fem klubbar senare är han i Trelleborg.

– Tränaryrket är ingenting jag ångrar, inte speciellt mycket. Ibland, när man stått där bland flyttkartongerna, har man undrat vad man håller på med, särskilt nu när man är över 50. Nu vill man sätta ner fötterna så att man lär känna sina grannar. Jobbet i sig trivs jag med, det är bieffekterna som är lite jobbiga.Varför ramlade TFF ur allsvenskan?

– Den enkla förklaringen är att spelarmaterialet inte var gott nog. Det är den krassa sanningen men det här går att utveckla hur mycket som helst.Och om du utvecklar?

– Justice (Christopher) kom hit halvskadad och han hade inte lyft något lag. Tomas (Razanauskas) som varit runt och spelat med landslaget gick omkring här och tillförde ingenting. Ett lag som gått upp från superettan och inte hittar rätt nyförvärv får det oerhört svårt. Men här ligger mycket i potten " klubben har inte samma ekonomi som andra lag och kan inte välja från rätt hyllor.När försäsongsträningen inleddes i december sa du att allt kändes bra, men att det var riktigt tungt under en period mot slutet av allsvenskan. Varför var det så tungt?

– Jag tror hela klubben upplevde samma känsla. Alla ville göra ett ärligt jobb men vi var sköra rent mentalt. Vi kunde vara bra med i matcherna under perioder men slutresultaten visade att vi såg uppgivna ut. Det var den tyngsta biten Vi blev förfärligt dåliga och jag kände att det här kan vi inte ordna här och nu utan det krävs ett arbete under lång tid för att öka på självförtroendet. Vi förlorade inte med flaggan i topp.Vad krävs för att hitta självförtroendet igen?

– Nu går vi igenom en tuff försäsong så att spelarna känner att de är riktigt bra tränade. På så vis kan de ruska av sig det som hänt.Innebär det att de första matcherna blir väldigt viktiga?

– Det är de alltid, i vart fall innan serien startar. Sedan, när man summerar säsongen, ser man att de inte hade någon större betydelse. Malmö knackade under en lång period innan de fick ordning och tog hem guldet till slut.Men Malmö hade ju en helt annan bakgrund, var med och slogs om guldet året innan. Ni kommer från en betydligt sämre period.

– Nog tror jag att vi är i så pass bra balans att vi tål att förlora en fotbollsmatch.Vad har du för uppdrag i TFF? Är målsättningen att bromsa fallet eller är det att ta upp laget till allsvenskan igen?

– Vi har ingen målsättning. Vi är inte i samma position som AIK eller som Norrköping var i för ett par år sedan när de gick ut att de skulle tillbaka till allsvenskan direkt. Det är inte så lätt att göra det. Vi får se till att bromsa det här, vända trenden och slåss om en plats på övre halvan. Sedan får vi bygga undan för undan. Viktigt till att börja med är att vi är med och slåss om poängen mot alla lag.Vad har du för ambitioner som tränare?

– Att förverkliga klubbarnas mål, där jag är anställd och där jag jobbar.Du är ingen karriärist då?

– Nej jag har inga personliga mål. Jag anser att arbetsgivaren är större än jag själv.Sett till vad du har gjort i tidigare klubbar kan man anta att du är något av en hjälpgumma, eller hjälpgubbe rättare sagt. Hur ser du på den bilden?

– Det är en skev bild. Jag ser mig inte som något slags krisdoktor. Visst har jag varit i vissa lag som legat pyrt till, men jag har också haft tur och kommit till klubbar som haft ett bättre spelarmaterial än vad tabellen visade. Assyriska hade kommit snett och Kalmar höll på att åka ur superettan. Och Kalmar var ett lag som var etablerat elitlag och höll betydligt högre klass.Vad gäller det här med spelarmaterialet så var det tvärtom när du kom till Trelleborg då?

– Så var det nog ja. Trelleborg är också ett elitlag, men en nykomling från superettan och det steget är oerhört stort.För stort för fotbollens bästa?

– Det är nästintill omöjligt att etablera sig i allsvenskan för lag som kommer från mindre städer med liten publik. Det är inte lätt. Men det måste vara en målsättning för i stort sett varje lag i superettan att spela i allsvenskan. Men man får inte riskera ekonomin, då kan man spoliera tre fyra år. Kalmar har gjort det här bra i många år. De har åkt upp och ner några år och samlat lite i ladan. Plötsligt hade de pengar och fick tre brassar som lyckades. Samtidigt hade de spelare som fått erfarenhet av allsvenskan och klubben har inte chansköpt mitt under säsongen.Hur är arbetsklimatet i TFF jämfört med andra klubbar du verkat i?

– Ungefär detsamma, det är inte så stor skillnad. Här är en väldigt positiv miljö, bra träningsförhållanden, tidiga och bra gräsplaner. Här är allt samlat på Vångavallen under stora delar av säsongen. Det är också en bra spelargrupp att jobba med.Vad kännetecknar en bra spelargrupp?

– Att de håller ihop, att de gläds åt varandras framgångar. Visst, man ska ha 16, 17 spelare som konkurrerar om platserna. Men att ge den som får en plats en dunk i ryggen är oerhört viktigt. Vi hade, jag tror det var inför Örgryte hemma, en sits där valet stod mellan Yousef Fakhro och Kenneth Gustavsson och där vi dribblat fram och tillbaka. Vi hade testat dem i B-lagsmatcher och båda ville ju spela. När jag drog laget efter träningen dagen innan så såg jag hur Kenneth gick fram och gav Yousef en dunk i ryggen. Sånt värmer både mig och de andra.Spelarna vittnar om att du har mycket större distans till dem än vad din företrädare Ulf Larsson hade. Vad är bakgrunden till det förhållningssättet?

– Jag är nog den typen som inte vill komma för nära mina spelare. Till exempel skulle jag aldrig åka med en spelare till en träning. Jag vill ha en fri bedömning, inget annat än min syn på fotbollen ska avgöra när jag tar ut laget. Ingen ska behöva tveka om det. Sedan är det klart att jag vill veta hur spelarna är som människor, hur de reagerar i olika moment. Det tar sin tid. Jag har en viss distans, men är väl mittemellan.Du var inte närvarande under TA-cupen, inte heller under Januaricupen. Det kan anses som att du inte är engagerad i TFF. Hur ser du på det?

– Jag har viss förståelse för det. Men visst är jag engagerad, det vet jag själv. Jag har sagt vad jag anser om innefotboll och för mig är det så olikt riktig fotboll. Det ger mig inget, jag kan inte bedöma spelarna. För mig är det inte viktigt att visa för dem som står utanför vad jag känner för klubben. För mig är det självklart.På vilket sätt kommer det märkas på TFF:s spel att du i lugn och ro fått förbereda laget?

– Framför allt att vi presterar en fotboll som ser avsevärt mycket mer engagerad ut än den vi visade upp i höstas. Det är jag övertygad om att vi också får se. Jag hoppas och tror vi kommer spela en fotboll som är njutbar, om jag får säga det, att se på. Givetvis också att vi vinner matcher.Vad tycker du om nyförvärven?

– Jonas Bjurström är en etablerad elitspelare som jag tror klubben har sökt länge. Han kommer att hitta in med många passningar och kommer sätta våra två forwards i arbete.– Alban Jusufi får jobba mycket nu, var i Klippan i fjor och där var det långtifrån den träningsmängd och den intensitet som vi har nu. En spännande spelartyp som jag tror kommer omsätta många chanser till mål.– Mikael Bengtsson har en bra vänsterfot. han är en klok spelare som kommer göra mycket nytta för oss. Han har bara vuxit mer och mer.– Niklas Nordgren är en jättetalang, men jag tror han är lite för bekväm. När han inser hur stor fotbollsframtid han har och jobbar för det så kan han bli riktigt bra.– Linus Malmqvist har jobbat med sina ljumskproblem och vi ville sätta honom i fysarbete för att stärka muskulaturen. Han kommer att opereras och blir borta i tre veckor efter vad jag förstår. Han är långtifrån aktuell för spel och får kanske ha honom under uppbyggnadsträning en bit in i säsongen. Men vi har ingen tanke på att hitta alternativ, vi var klara över hans problem.– Alexander Steen är också en spelare som har vuxit. Han gör bra ifrån sig i den fysiska träningen och är en energisk spelare. Han är engagerad för gruppen på ett sätt som man inte ser så ofta. Där har han imponerat och vi kommer få stor nytta av honom.Är det någon spelartyp du saknar?

– Jag ser gärna en forward till, någon som är mer etablerad. En som stabilt gör mål. Kan vi ha ett bra försvarsspel, undgå att släppa in skitmål, då är det bra att ha en kille som konsekvent gör mål.Om det skulle vara premiär i superettan i kväll. Vilken skulle startelvan bli?

– Nej det kan jag inte. Det är tre månader kvar och jag vill ha resten av gänget med mig på den här resan.

Martin Falkenby

0410-545 22/0739-884573

martin.falkenby@allehandasyd.se

Conny Karlsson

Född:21 november 1953 i Oskarshamn

Familj:
"Sambo Kerstin, fyra barn Alexander 18 och Viktor 25 (båda från ett tidigare förhållande), Mikael 30och Susanne 34 (är inte mina utan Kerstins, men jag brukar säga att de är mina).

Bor:
Munka-Ljungby (utanför Ängelholm)

Yrke:
Fotbollstränare

Intressen:
"Idrott, golf (hcp 21 - sakta på väg ner), bio"

Spelarkarriär:
-1974 IFK Oskarshamn, 1975-1982 IFK Göteborg, 1983"1984 Toronto Blizzard, 1985-1987 Örgryte

Tränarkarriär:
1988-1990 Örgryte (första halvan som assisterande), 1991-1993 Landskrona, 1994-1998 Haugesund (Norge), 1999-2000 Hamar (Norge), 2000-2002 Kalmar FF, 2003-2004 Assyriska, 2004- TFF

Meriter:
Som spelare: ett uefacupguld (IFK Göteborg -82), två SM-guld (IFK Göteborg -82, Örgryte 1985), seger svenska cupen (IFK Göteborg -82). Som tränare: "har inte vunnit något, men har tagit upp rätt många lag." Landskrona till allsvenskan 1993. Haugesund till div 1 1994 och till tippeligan 1996. Kalmar FF till allsvenskan 2001. Har också förlorat två cupfinaler (Landskrona och Assyriska)

Bästa spelare jag spelat med/mot:
"Torbjörn Nilsson " en komplett spelare, en underhållare och lagspelare."

"Pelé " han spelade med New York Cosmos som vi mötte med stadslaget på Ullevi (1975)"