Nu kan du vara störst genom tiderna Kalla

Skidor Artikeln publicerades
Charlotte Kalla jublar när hon åker över mållinjen.
Foto: Andreas Hillergren /TT
Charlotte Kalla jublar när hon åker över mållinjen.

Vilket ryck! Vilken prestation! Efter OS-guldet i skiathlon vill jag påstå att Charlotte Kalla kan vara störst genom tiderna i svensk längdskidåkning.

Jag skriver kan vara för att det är så svårt att jämföra olika åkare över olika tidsepoker.

Det vi med säkerhet kan konstatera är att det finns tre svenska skidåkare som gör upp om titeln bäst i Sverige genom tiderna. Förutom Charlotte Kalla, Gunde Svan och Sixten Jernberg.

Jag växte själv upp när Gunde Svan var vår landsfader. Att någon ens skulle kunna mäta sig med honom har jag alltid tänkt skulle vara omöjligt. När mitt sportintresse frodades var skidsporten det som låg mig allra närmast om hjärtat. Gunde var kung.

Men men dagens OS-guld går Charlotte Kalla förbi Gunde vad gäller antalet mästerskapsmedaljer. Gunde Svan tog 17 medaljer på fyra VM och två OS. Då mäktiga sju VM-guld och fyra OS-guld.

Charlotte Kalla är nu uppe i 18 medaljer på tre OS och sex VM. Bland dem tre OS-guld och två VM-guld. Och då kan det bli mer inom två veckor.

Visst, Charlotte Kalla har deltagit i fler mästerskap och haft fler chanser då antalet distanser, med sprintens intåg, blivit fler i mästerskap. Och hon har inte lika många guld.

Men vi vet också att konkurrensen är hårdare nu. Bland annat har Charlotte Kalla alltid tävlat mot det bästa norska landslaget genom tiderna.

Att ta guld i tre olika OS är fenomenalt. Visserligen var guldet i Sotji i stafetten. Men den monstersträcka som Kalla avslutade med då gör att vi nästan kan se det som ett individuellt guld.

Och att hålla över tid är också en prestation. Gunde Svan la ju av efter VM 1991 och det blev därmed inget tredje OS för honom 1992. Kalla har nu tillhört världseliten i tio år.

Sixten Jernberg tog fyra guld på tre OS och fyra VM-guld på sex världsmästerskap. Totalt 15 OS- och VM-medaljer.

Det var en helt annan tid men också andra förutsättningar. Jag levde själv inte under denna tid och därför förstår jag att nostalgikerna rankar annorlunda.

Men det är så mycket som gör att man imponeras av Charlotte Kalla.

Dagens OS-guld är en helt annan prestation än när hon tog guld i Vancouver 2010. Då vann hon i sin OS-debut och stod pall för trycket. Det var enormt imponerande. Vi får inte glömma att det är åtta år sedan.

Men i dag är hon bättre än hon någonsin varit. När hon stannade upp i backen i slutet under den klassiska delen för att släppa fram andra som hon tyckte skulle dra klungan i stället insåg jag att hon nog vinner detta.

Kalla har utvecklats både mentalt, taktiskt och åkmässigt. När hon sedan gör sitt ryck där hon planerat att göra det, utför hon det till hundra procent och tittade aldrig bakåt.

Hon trodde på det själv.

Skiddrottningen Marit Björgen kunde bara se Kallas rygg försvinna uppför backen.

Den säkerheten har inte Kalla utstrålat tidigare.

Att vara bäst när det gäller som mest, det är det som skiljer de största idrottarna från de stora idrottarna. Kalla har det som bland andra Pernilla Wiberg och Anja Pärson också hade, att just vara bäst när det gäller.

Charlotte Kalla kan i alla fall vara störst genom tiderna när OS i Pyeongchang är över.

För på torsdag väntar hennes bästa distans, 10 kilometer fri stil med individuell start. Klarar hon av förväntningarna då kommer jag inte finna ord för prestationen.

Till sist några ord om Ebba Andersson. 20-åringen åkte med ett härligt självförtroende och det var så synd att hon inte fick en bronsmedalj. Hon var 0,8 sekunder ifrån.

Men Ebba Andersson kommer att få fler chanser att slåss om OS-medaljer och hon har också Kalla att ta rygg på för att lyckas i framtiden.

Svensk skidsport har i alla fall på damsidan aldrig sett bättre ut än just nu.

Charlotte Kalla strålar av glädje efter prisutdelningen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Charlotte Kalla strålar av glädje efter prisutdelningen.