Landslagsdebut för Sebastian Andersson

Sport Artikeln publicerades

När Sverige på lördag inleder en lång kvalprocess inför VM i England 2015 är Pingvins Sebastian Andersson en av sju debutanter i den svenska kvaltruppen.

– Riktigt härligt att bli uttagen. Synd att det inte blev fler från Pingvin bara, säger 24-årige Sebastian Andersson.

Han var lagkapten i både U18- och U21-landslaget men i A-landslaget har han aldrig spelat tidigare.

Han var med på ett landslagsläger i början av året.

– Det gick väldigt bra då och de blev imponerade av mig då sa de.

Har du blivit bättre i år?

– Nej. Det tycker jag faktiskt inte. Kanske har jag blivit mer vis, har ju spelat längre nu och fått mer rutin. Det handlar om att man har bra lagkamrater, då blir det bra. Laget har blivit bättre och bättre och jag är förvånad att det bara är jag i Pingvin som blivit uttagen.

Truppen presenterades igår, men Sebastian Andersson fick besked om att han blivit uttagen redan i söndags kväll.

– Jag fick ett sms vid elva på kvällen. Det var väldigt glädjande. Samtidigt blev jag sjukligt nervös. Det blir förta gången i landslaget och massa nytt. Men det släpper en minut in i matchen på lördag.

Sebastian Andersson spelar inside center, nummer 12, och den som brukar spela det i landslaget är Hammarbys Alex Taylor som för närvarande är skadad. Taylor är även den som tar ut kedjespelarna i landslaget och det var han som meddelade Sebastian Andersson att han blivit uttagen.

– Jag har lite tur att han är skadad, säger Sebastian Andersson.

Sju debutanter har tagits ut i truppen, sex från svenska mästarna Stockholm Exiles, och så då Pingvins Sebastian Andersson.

– Vi har haft lite problem i centrarna inför höstens matcher och Sebastian har verkligen imponerat. Han har en ljus framtid, meddelar förbundskapten Mike Tatu i ett pressmeddelande om Sebastian Andersson.

I våras vann Sverige Europacupens division 2A och kvalade upp till den svårare division 1B, som är Europas tredje division. Sverige kommer att i division 1B, tillika VM-kval och som pågår i två år, att möta Ukraina, Polen, Moldavien, Tjeckien och Tyskland.

Lagen möter varandra hemma och borta. Laget som vinner divisionen får gå vidare i VM-kvalet, så vägen till England 2015 är lång.

Kvalet inleds på lördag då Sverige möter Ukraina på Kristinebergs IP i Stockholm. Ukraina är i dagsläget rankade på 30:e plats i världen, jämfört med Sveriges 38:e plats. Men lagen har inte mötts sedan 2004. Då förlorade Sverige med 3-41.

Lördagen därefter, 27 oktober, möter Sverige Moldavien i Stockholm, och 10 november väntar Tjeckien i Prag.

– Det är inte säkert att jag får vara med i alla tre matcherna, men jag har stor chans till det. Gör man en dålig prestation blir man utbytt, säger Sebastian Andersson.

På fredagen åker han upp till Stockholm.

– Jag kommer nog vara mer nervös på fredagen än under själva matchen, då tänker man inte lika mycket. Det ska bli kul, säger Pingvinspelaren.