”Jag har vad som krävs för att vinna en major”

Sport Artikeln publicerades

Världsstjärnan Peter Hanson, 34, ser redan slutet på sin karriär. Fast först ska han vinna sin första major, US Open, om två veckor.
– Att avsluta karriären med en OS-medalj i Rio de Janeiro 2016 skulle vara perfekt, säger Hanson.

Söderslättsgolfaren Peter Hanson är i hemma i Svedala igen för att stötta och peppa alla nya talanger som under dagarna tre ska spela ”Svedala Open hosted by Peter Hanson”, en tävling på Nordea Tour som ska fostra nya svenska golfstjärnor. För detta uppdrag är Peter Hanson lika klippt och skuren som den mest välskötta green. Han månar om talangerna, ger tips och råd, sprider trivsel i sin omgivning och frågar oss journalister om vi fått tillräckligt med kaffe.

– Det är jäkligt viktigt att vara med och stötta de nya spelarna. Jag är glad att jag kan, det känns bra att ge något tillbaka, säger Hanson.

Han spelar inte sin egen tävling i år, men är med som prisutdelare på lördag. I stället är det träning och vila för att få energi och kraft inför de kommande veckorna med först den svenska Europatour-tävlingen på Bro Hof och sedan årets andra major US Open. I årets första major, US Masters på Augusta för knappt två månader sedan, var Peter Hanson i ledningen inför sista dagen. Detta efter en fantastisk tredje dag med 30 slag på de nio sista hålen.

– Jag var inne i zonen. Ingenting kunde bli fel, en helt otrolig känsla.

Men under sista dagen halkade Peter Hanson ner och slutade, som bekant, delad trea.

– Jag struntade i all media, facebook och internet. Jag lekte med barnen istället och sov gott före avgörandet.

Som den hedersknyffel han är vill han inte skylla på något.

– Jag började spänt, greenerna var snabbare, så det tog tid att komma in i det. Men det var första gången jag var med och slogs om en major så nästa gång kan jag lyfta mig lite till.

Och för att komma i form är det först träning och vila som gäller.

– Det har varit intensivt. Jag har spelat i Kina och USA innan jag åkte över till Europa för två tävlingar. De senaste veckorna har inte formen varit på topp så det är bra med en paus nu.

Vad är det som inte stämmer?

– Det mesta går bra, men jag har en vänsterskruv med drivern som jag måste rätta till.

För att pricka formen inför US Open på Olympic Park utanför San Francisco med start den 14 juni spelar Peter Hanson på Bro Hof. Andra stjärnor som genrepar på den svenska stortävlingen är bland andra Alexander Norén, Sergio Garcia och Lee Westwood.

– Kan jag spela bra golf i fyra dagar och vara med i toppen är jag nöjd. Vinna är inte det viktigaste, men jag vill ha självförtroende inför US Open.

Det är som om Peter Hanson har fått vittring på de tyngsta titlarna och lämnar de mindre tävlingarna därhän.

– Förstå mig rätt – det är en stor tävling i Sverige och jag har alltid en professionell inställning. Men jämfört med US Open är Bro Hof som en vanlig allsvensk match. I ett stort derby får du mer driv och energi.

– I år spelar jag över 30 tävlingar, men jag ska försöka dra ner till 26-27 tävlingar kommande år. Då gäller det att vara kall, att vara tuff nog att hoppa över någon tävling. I år ligger fokus på majortävlingarna och Ryder Cup. Det är klart jag vill vinna Bro Hof, men det är viktigare att spela bra och känna att toppformen är på väg.

Det är också i US Open som Peter Hanson ser sin största chans att vinna en major. Senaste åren har gett bra besked med placeringarna 18, 16 och 7. Banan, med lutande fairways, tjock ruff och omväxlande väder, lär passa honom.

– Ja, den är tuff och svår och det gillar jag. Det krävs mycket mentalt, mycket tålamod. Även om du har en hög score så gäller det att veta att varje slag är viktigt. Lite blåst, lite regn och att banan ställer till det, det ser jag fram emot. Jag kunde vunnit redan på Augusta, så nu vet jag att jag har vad som krävs för att vinna US Open.

Efter US Open följer en ny, intensiv period där stortävlingarna avlöser varandra. Peter Hanson kan spela utan ekonomisk eller sportslig press. Tourkorten är klara för kommande säsong och pengar lider inte en världsstjärna i golf någon nöd på – hittills har han tjänat över 90 miljoner kronor i karriären.

Därför sätter han också upp djärva, sportsliga mål på längre sikt.

– Min satsning sträcker sig till OS i Rio de Janeiro 2016. Där vill jag vara med och vinna medalj för Sverige. Det är en dröm och skulle vara en perfekt avslutning på karriären.

Men då är du inte mer än 39 år?

– Golfen har förändrats, den är mer fysisk och det är mer resande så det blir svårare att hålla sig på toppen efter 40 fyllda. Möjligen kan jag spela bra några år efter 2016, men just nu planerar jag inte längre.

– Dessutom spelar familjen in. Just nu går vår tillvaro ut på min golf, all planering sker efter den. Jag lever min dröm och har supersupport hemifrån. Det är ett pysslande för att få vardagen att gå ihop med två barn, men i framtiden vill jag också hinna skjutsa mina barn till tennislektionerna.

Var har du tänkt göra det?

– Här hemma. Vi bor i USA nu för golfens skull, men vi vill hem när karriären är över. Kanske kan jag ha ett litet skogsbruk då också.