Från Stavsten till SM-final

Sport Artikeln publicerades

Före detta Stavstenspelaren Pär Karlsson spelar på lördagen SM-final med IFK Kristianstad. Men känner ni inte igen namnet är det inte så konstigt, numera han Möllerberg.
– Det är ju underbart att TA kommer ihåg mig, säger Pär Möllerberg.

Före detta Stavstenspelaren Pär Karlsson spelar i dag SM-final med IFK Kristianstad.

Men känner ni inte igen namnet är det inte så konstigt, numera heter han Möllerberg.

– Det är ju underbart att TA kommer ihåg mig, säger Pär Möllerberg.

Det är inte bara IFK Kristianstads målvakt Jesper Larsson som kröner karriären med en SM-final. Även lagkaptenen Pär Möllerberg avslutar i Malmö arena.

– Jag har familjen, barnen, jobbet och handbollen. Något måste bort så det får bli handbollen, säger 31-årige Möllerberg.

Han är uppvuxen i Falsterbo så Stavsten blev ett naturligt val när Pär Möllerberg satsade på handbollen. Då, i början av 1990-talet, tränade nämligen Martin Girdo ett gäng ungdomar i Tångvallaskolans sporthall i Stavstens regi. Fast Pär Möllerberg lämnade för IFK Kristianstad redan inför säsongen 2003.

– Jag har många goda handbollsminnen från Stavsten. Vilka lirare! Peter Matthijs, Jonas Persson, Umberto Brajkovic, ja hur många profiler som helst. På elitnivå var det bara Stavsten som gällde för mig då, i Malmö fanns inget bra lag.

Det låter som om du är sugen på att återvända till Trelleborgshandbollen?

– Ha!, Ha! Då får dom höra av sig, men det blir nog ingen mer handboll för mig.

Fast först gäller finalen mot finalrutinerade Sävehof i en fullsatt kokande Malmö arena.

– Det är ju fantastiskt kul, men det är viktigt att försöka fokusera på att det är en vanlig match. Men att matchen har stor betydelse märks på stan, folk är glada.

Vad talar för er i finalen?

– Sävehof blir en tuff nöt att knäcka, de har bra spelare på varje position. Deras rutin ska vi vara ödmjuka inför och respektera att finalspel är nytt för oss. Men vi har haft jämna matcher under säsongen och vi har visat hittills under slutspelet att vi kan spela bra.

IFK Kristianstad har haft en remarkabel säsong. Väldigt få, om någon, tippade att laget skulle spela SM-final inför säsongen.

– Vi har också varit upp och ner under säsongen, men nu har vi en formtopp. Vi har en bred trupp, senast gick ju Christian Sandberg in och avgjorde trots att han tidigare inte spelat så mycket.

Har ni fler sådana jokrar?

– Alla i laget, skämtar Pär Möllerberg, men ärligt talat har vi en bra bredd och är inte så känsliga för skador. Fast ska vi vinna så ska allt klaffa, men det är bara att gå in och ge järnet. I en final kan allt hända, säger Möllerberg.

Vad kommer att avgöra?

– En bra målvakt och ett bra försvarsspel och det har vi haft hela slutspelet.

Så var det då det där med namnbytet.

– Det är faktiskt min mammas familjenamn. Jag träffade min fru när vi läste på Polishögskolan, jag hette Karlsson och hon Nilsson. När vi gifte oss ville vi ha ett annat namn. Svårare är det inte, säger Pär Möllerberg.

Det är alltså inte gamla Stavstenssynder som konstapel Möllerberg vill slippa sona.