Annons

Jonas Bergström: Det här VM-laget måste vara bäst när det gäller – igen

Vi får hoppas att vårt svenska fotbollslandslag ännu en gång har förmågan att höja sig tillsammans och vara bäst när det gäller. För den svenska VM-truppen lär inte skrämma någon motståndare.
Jonas BergströmSkicka e-post
Fotboll • Publicerad 15 maj 2018
Jonas Bergström
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förbundskapten Janne Andersson presenterade spelarna i VM-truppen på tisdagskvällen.
Förbundskapten Janne Andersson presenterade spelarna i VM-truppen på tisdagskvällen.Foto: Pontus Lundahl/TT

En svensk trupp har nog aldrig tidigare känts så given på förhand inför ett mästerskap som denna gång. Det var väldigt få diskussioner om vilka som skulle ta plats i truppen. Och det blev heller ingen skräll.

Det var egentligen bara en plats det på förhand var lite diskussioner kring, vem som skulle ta den sista yttermittfältsplatsen, Marcus Rohdén, Ken Sema, Sam Larsson eller Jiloan Hamad. Svaret blev – Rohdén.

Annons

Hans förmåga att kunna spela på alla positioner på mittfältet blev avgörande, sa förbundskapten Janne Andersson på presskonferensen.

Jag förstår hans resonemang. Men jag tycker att Sam Larsson eller Ken Sema, trots en svag allsvensk vår, skulle ha fått platsen. De har egenskaper som hade varit intressanta att ha i truppen och de skulle kunna ha en förmåga att förändra en matchbild som inhoppare.

Jiloan Hamad hade varit en överraskning, samtidigt har han gjort en stark vår i allsvenskan.

Därmed saknar truppen helt spelare från allsvenskan, och det är ett underbetyg till vår högsta liga.

Men inte nog med att det var få platser som diskuterades. En svensk VM-trupp har i ärlighetens namn aldrig känts så svag som nu. Vi saknar en världsstjärna som vi alltid haft tidigare i VM. Och vi har bara en spelare som tillhör en europeisk toppklubb, Victor Nilsson Lindelöf, och han är ju inte ordinarie i Manchester United.

Okej, därtill kan vi räkna Emil Forsberg i Leipzig, som ändå tillhör en toppklubb i Bundesliga.

Annars är det inga klubbnamn som inger någon större respekt.

Man bör faktiskt vara lite orolig för svensk fotboll över den svaga konkurrensen som det var för att komma med i truppen, i en tid när vi har så få namnkunniga spelare.

Oroväckande är också att många spelare i den svenska truppen fått så lite speltid i år. Ola Toivonen har inte startat en enda ligamatch för Toulouse i år.

Andra nyckelspelare som Albin Ekdahl, Robin Olsen och Mikael Lustig har varit skadade och spelat väldigt lite under våren.

Annons

I VM ska Sverige spela tre matcher på tio dagar och då gäller det att spelarna, som inte spelat så mycket i år, klarar det täta matchandet.

Å andra sidan kan man vara positiv och fokusera på att Sverige inte har några spelare som spelat 50 matcher på europeisk toppnivå, som många andra VM-spelare gjort den här säsongen.

Men i jämförelse med andra trupper som de andra europeiska landslagen presenterar, ser Sveriges trupp direkt svag ut. Och den svenska 23-mannatruppen lär inte skrämma någon motståndare.

Men vi har lärt oss att det är just laget som är det viktiga i Janne Anderssons landslag. Och vi har sett hur de här spelarna, där många inte platsar i sina klubblag, sluter upp tillsammans och bildar ett lag som överraskat oss gång på gång.

Sverige har allt att vinna i VM. Det är också då ett svenskt fotbollslandslag är som bäst.

Så länge försvarsspelet sitter där, och spelarna bildar en enhet över hela planen, vet vi att Sverige kan besegra världsländer som Frankrike och Italien.

Så då borde vi ju faktiskt kunna besegra Mexiko och/eller Sydkorea och ta oss vidare från gruppen.

På tisdagen presenterades inte bara Sveriges VM-trupp, utan även den svenska VM-låten, Bäst när det gäller, släpptes. VM-dängan har denna gång gjorts av Gyllene Tider och Linnea Henriksson. Artisterna från Halmstad, precis som förbundskapten Janne Andersson, har fått ett träffande namn på VM-låten.

För att vara just bäst när det gäller, i matcherna mot Sydkorea och Mexiko, är Sveriges enda chans att ta sig vidare från gruppen i VM.

Gör vi det blir jag imponerad av detta landslag ännu en gång.

Annons
Annons
Annons
Annons