Bekräftat: Noring till Celtic

Sport Artikeln publicerades

Viktor Noring är klar för Celtic. Det enda som saknas är en bekräftelse från skotska fotbollförbundet om TFF-målvaktens speltillstånd. Målvakten går till den skotska klubben på lån, men där TFF kan få pengar i sommar för Noring om Celtic vill behålla honom.

Till slut blev det klart. Viktor Noring flyttar till Glasgow för att i framtiden rädda bollar i Celtics grönvita dress.

Att bekräftelsen drog ut på tiden berodde på att alla parter fortfarande väntar på ett okej från Skotska fotbollförbundet.

– Vi ser det som ren formalia. Vi har fått bekräftelse på våra papper. Vi avvaktar nu det skotska förbundets behandling av ärendet samt speltillstånd, men alla papper skickades in i tid. Svenska fotbollförbundet säger att det ska vara okej, säger Stefan Nilsson, TFF:s vice ordförande till TA-sporten.

Det kan ta ett par dagar innan den bekräftelsen kommer. Därför valde parterna i uppgörelsen att gå ut med detaljerna i affären klockan åtta på fredagskvällen.

Klubbarna har kommit överens om ett lån på fem månader. Därefter har Celtic en köpoption på Viktor Noring.

– Om Celtic vill ha Viktor efter lånet så har vi kommit överens om en fast summa som Trelleborgs FF ska få då under sommarens transferperiod. Om inte Celtic utnyttjar den får vi inga pengar men då kan inte heller Celtic använda sig av Viktor, säger Stefan Nilsson om uppgörelsen.

Dessutom är det i uppgörelsen inskrivet att TFF får en summa om Celtic i framtiden skulle sälja Noring till en annan klubb.

TFF behöver nu dessutom inte betala någon lön till Viktor Noring, utan den skotska klubben tar över alla kostnader.

– Det är ett bra avtal för oss, samtidigt som vi är glada för att Viktor får den här chansen, det är fantastiskt för honom att få komma till en storklubb. Vi tror på honom, säger Stefan Nilsson.

Däremot är det så att om Celtic inte vill använda sig av Viktor Noring efter att låneavtalet går ut, går TFF miste om att få pengar för målvakten eftersom han då blir kontraktslös och blir fri att gå till vilken klubb han vill då, förutom Celtic.

– Då får inte TFF en krona, men det hade vi inte fått ändå eftersom vi inte kan förlänga kontraktet med Viktor så länge vi spelar i division ett, säger Stefan Nilsson.

Förhandlingarna mellan TFF och Celtic inleddes först vid sextiden på torsdagskvällen och inte förrän det bara återstod tio minuter av transferfönstret skickades papperna in.

– 11, 49 och 53 skickades papperna in. Jag har aldrig varit med om att det blivit så här sent tidigare. Man trodde ju knappt att det var så här men nu vet man det, säger Stefan Nilsson som genom åren har skött flertalet förhandlingar med TFF:s spelare.

Målvakten själv är nöjd.

– Jag fick väldigt positiva intryck av Celtic som klubb när jag tränade med dem. Det är en av Storbritanniens största klubbar och jag är imponerad över hur de arbetar. Deras tränarstab tror jag kan utveckla mig som målvakt, hälsar Viktor Noring via TFF.

Det har funnits intresse för Viktor Noring under den senaste månaden, både från större klubbar i Europa och svenska klubbar.

Nu behöver TFF värva en målvakt till då Fredrik Persson är ende målvakten i truppen.

– Vi har ett antal alternativ, vi har ju varit förberedda på det här, säger Stefan Nilsson om situationen.