Smygehamn

Glasskiosk gav vindskydd åt julmarknadssäljarna

Smygehamn Artikeln publicerades

Till och med betongtomtarna såg frusna ut och fick söka lä i en trälåda för att inte falla omkull. För säljarna på julmarknaden vid Smygehuks hamn var glasskiosken räddningen, för besökarna båtklubben.

– Det är många som inte kommit med tanke på vädret, konstaterade en väl påpälsad Britta Brinck, initiativtagare till marknaden, som själv stod och sålde julpynt från ett bord framför bilens baklucka.

Och det var förmodligen inte så konstigt. Någon enstaka plusgrad, snålblåst och blask gjorde att turen till Sveriges sydligaste udde inte kändes särskilt lockande. Tanken var marknaden skulle vara nere i hamnen men den idén fick förkastas och säljarnas bord flyttades istället upp till stora vägen där glasskiosken fick tjäna som vindskydd.

– Just nu känns det mest slabbigt. Men det är väl det som är normal vinter här, säger Karin Hammar som för Östra Torps scoutkårs räkning serverade glögg värmd över öppen eld och sålde scoutalmanackor, ljus och pynt.

– Det är ju ett trevligt initiativ för byn i alla fall, menade hon och berömde fredagskvällens arrangemang som inledde julmarknaden då flera hundra Smygebor samlades för att följa ett fackeltåg till hamnen där det bjöds på luciasång.

Familjen Fridholm från Smygehamn trotsade kylan och promenerade till hamnen med hopp om att hitta en loppis.

– Jag letar efter en barnloppis men det verkar inte finnas någon, konstaterade Linda Fridholm medan dottern Amanda knaprade i sig en pepparkaka och maken Per värmde sig med en mugg glögg.