Annons
Nyheter

Bråttom med den gröna skörden

Fältet skiftar i en grön färgskala, från lime till nästan mörkgrönt och med ett inslag av en mörklila kulör. Salladsodlingen i Skegrie utmärker sig bland de enfärgade åkrarna med spannmål, betor eller raps.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2012
Ett gäng rumäner står för skörden av romansalladen som växer på åkern i Skegrie.
Ett gäng rumäner står för skörden av romansalladen som växer på åkern i Skegrie.Foto: 
Precis som i salladsskålen så innebär lollo rosso ett färggrant inslag på salladsfältet. Ulf Danielsson, en av ägarna till Bjud Grönsaker i Vellinge, kontrollerar odlingarna och beslutar om bevattning, eventuell besprutning och var det ska skördas.
Precis som i salladsskålen så innebär lollo rosso ett färggrant inslag på salladsfältet. Ulf Danielsson, en av ägarna till Bjud Grönsaker i Vellinge, kontrollerar odlingarna och beslutar om bevattning, eventuell besprutning och var det ska skördas.Foto: 
Attila Csaki staplar backar med nyskördad romansallad.
Attila Csaki staplar backar med nyskördad romansallad.Foto: 

Precis söder om Slättens förskola växer salladshuvuden i rad efter rad. De senaste dagarnas värme och fina väder har gjort att det blivit extra bråttom med skörden. Blir kanterna på salladsbladen bruna klassas huvudena som odugliga.

– Har man riktig otur så tar solen så att det blir brunt i allihop, säger Ulf Danielsson.

Annons

I år har han och kollegan Bengt Jönsson odlat grönsaker tillsammans i 20 år. De båda skolkamraternas initialer BJ och UD bildade firmanamnet, Bjud Grönsaker.

– Vi lekte ihop som barn. När vi var sju år så bestämde vi oss för att vi skulle odla sockerbetor ihop. Det gör vi faktiskt idag, men vi odlar en del annat också förstås, säger Ulf Danielsson.

Medan Bengt Jönsson sköter kontorsarbetet är Ulf Danielsson den som kör runt och håller ett öga på odlingarna som är utspridda i trakten.

– Vi håller till lite runtom. Vi har odlingar både i Vellinge, Håslöv, Kämpinge och Mellan Grevie. Här finns det lättare jordar som passar för grönsaker, menar Ulf Danielsson.

Tillsammans med Almhaga Grönsaker i Höllviken odlar Bjudgrönsaker sammanlagt 600 hektar. På 200 av dessa växer sallad och på 50 purjolök.

– Vi är störst i Sverige på att odla purjolök, berättar Ulf Danielsson.

Även när det gäller en viss sorts sallad, romansallad, leder företaget odlingsligan i Sverige.

– Vi var länge ensamma om att odla romansallad. Vi började med den 1997 och det har gått stadigt uppåt. Men nu börjar det komma även andra odlare, säger han.

Just romansalladen är Ulf Danielssons personliga favorit. Helst vill han äta den nyplockad, direkt från åkern.

– Innan den har kommit ut i affären är den tre dagar gammal. För att den ska hålla sig fin är det viktigt med kyla. Så fort vi har skördat så tar vi hem den till Vellinge och gården där vi har en kylanläggning som håller 3-4 grader. Där packar och märker vi den innan den går vidare till grossisten i Helsingborg.

Annons

Romansalladen söder om Skegrie som skördades häromdagen planterades den 23 mars. Resterna som blir kvar efter skörden plöjs ner och sedan är det dags att plantera en ny omgång.

– Vi håller på mellan mars och augusti och plantar varje vecka. Här hinner vi förmodligen en omgång till, förklarar Ulf.

Under skördetiden har Bjudgrönsaker upp emot ett 90-tal anställda, de allra flesta från länder som Polen, Litauen och Rumänien.

– De är indelade i olika lag. Det är till stor del ett handarbete och ett rätt tufft jobb, säger Ulf Danielsson.

Företaget har byggt upp en krets med skördearbetare som återkommer säsong efter säsong.

– De som är hos mig har varit här länge. Vi har bostäder till dem. Säsongen börjar i maj och varar till mitten av oktober.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons