Nekar till att ha satt fyr på Hamncaféet

Skåne
Foto:

Polismannen såg när den 62-årige mannen satte eld på Hamncaféet i Ystad. Något som 62-åringen i går under rättegången i Ystads Tingsrätt inte ville kännas vid. – Det är av stort värde för mig att polisen kunnat släcka elden. Jag är tacksam mot honom, säger 62-åringen.

Artikeln publicerades 18 september 2012.

Med knutna händer lyssnade den gråhårige mannen på anklagelserna mot honom. Vad han gjorde vid Hamncaféet under natten för mordbranden vet han inte och vill varken erkänna eller förneka branden.

– Jag minns ingenting efter att jag lämnade sjukhuset. Jag har bara läst i protokollet vad jag skulle ha gjort, säger 62-åringen.

Han minns att han blev attackerad av en polishund och att han greps vid järnvägsstationen tidigt nästa morgon. Han minns, och erkänner, olaga intrång i det inhägnade området där hunden attackerade honom.

– Jag ville ta en genväg och gick genom hålet i staketet. En dam presenterade sig som polis och sa åt mig att lägg mig ner på marken. När jag låg ner hoppade hunden på mig och skadade mig, säger 62-åringen.

Därefter fick 62-åringen skjuts till akuten där han kurerades med en spruta och några penicillintabletter.

När han väl kom ut, några timmar senare, väntade polisen utanför och följde efter 62-åringen på väg ner till hamnen.

– Jag följde honom på nära avstånd och kunde se allt han gjorde med hjälp av bildförstärkare, säger Håkan Larsson.

Väl nere vid hamnen såg polismannen 62-åringen rota vid dörren. Plötsligt såg han flammor.

– Jag fick ett jättesken i bildförstärkaren och tänkte direkt: Han har satt fyr, det brinner!

Håkan Larsson, som låg i en buske bara några meter bort, sprang bort till dörren och släckte. Sen larmade han sina kollegor.

– Hade jag inte varit där hade stället tagit fyr och brunnit ner, säger Håkan Larsson.

Fem minuter senare greps 62-åringen misstänkt för mordbrand.

Förutom mordbranden stod han i går till svars för försök till stöld på Ystads tennisklubb, två stölder i en matvagn, olaga intrång samt grov stöld i ett sommarhus där 62-åringen ska ha stulit en galiamelon samt druckit en halv flaska grapetonic.

– DNA-bevis från flaskan i sommarhuset matchar 62-åringen, säger åklagaren Magnus Johansson.

Själv sa 62-åringen under rättegången i går att om han skulle ha gjort inbrott i huset hade han använt borrmaskin i stället för att krossa en ruta.

– Jag tror att minnesförlusten är av opportun karaktär och yrkar på att han döms till tre års fängelse samt tio års utvisning, säger Magnus Johansson.

62-åringens advokat medgav att bevisningen där polisvittnen sett mannen både vid Hamncaféet och vid inbrotten i matvagnen är besvärande. 62-åringen medgav även att han har varit inne i tennisklubbens lokaler.

– Frågan är hur man ska se det ur rättslig synvinkel. Är det mordbrand, försök till mordbrand - eller är det någonting annat? Tre års fängelse, som åklagaren yrkar på, är definitivt ett för högt straff, säger Sven Jernryd.