Nekar till att ha satt fyr på Hamncaféet

Skåne Artikeln publicerades

Polismannen såg när den 62-årige mannen satte eld på Hamncaféet i Ystad. Något som 62-åringen i går under rättegången i Ystads Tingsrätt inte ville kännas vid. – Det är av stort värde för mig att polisen kunnat släcka elden. Jag är tacksam mot honom, säger 62-åringen.

Med knutna händer lyssnade den gråhårige mannen på anklagelserna mot honom. Vad han gjorde vid Hamncaféet under natten för mordbranden vet han inte och vill varken erkänna eller förneka branden.

– Jag minns ingenting efter att jag lämnade sjukhuset. Jag har bara läst i protokollet vad jag skulle ha gjort, säger 62-åringen.

Han minns att han blev attackerad av en polishund och att han greps vid järnvägsstationen tidigt nästa morgon. Han minns, och erkänner, olaga intrång i det inhägnade området där hunden attackerade honom.

– Jag ville ta en genväg och gick genom hålet i staketet. En dam presenterade sig som polis och sa åt mig att lägg mig ner på marken. När jag låg ner hoppade hunden på mig och skadade mig, säger 62-åringen.

Därefter fick 62-åringen skjuts till akuten där han kurerades med en spruta och några penicillintabletter.

När han väl kom ut, några timmar senare, väntade polisen utanför och följde efter 62-åringen på väg ner till hamnen.

– Jag följde honom på nära avstånd och kunde se allt han gjorde med hjälp av bildförstärkare, säger Håkan Larsson.

Väl nere vid hamnen såg polismannen 62-åringen rota vid dörren. Plötsligt såg han flammor.

– Jag fick ett jättesken i bildförstärkaren och tänkte direkt: Han har satt fyr, det brinner!

Håkan Larsson, som låg i en buske bara några meter bort, sprang bort till dörren och släckte. Sen larmade han sina kollegor.

– Hade jag inte varit där hade stället tagit fyr och brunnit ner, säger Håkan Larsson.

Fem minuter senare greps 62-åringen misstänkt för mordbrand.

Förutom mordbranden stod han i går till svars för försök till stöld på Ystads tennisklubb, två stölder i en matvagn, olaga intrång samt grov stöld i ett sommarhus där 62-åringen ska ha stulit en galiamelon samt druckit en halv flaska grapetonic.

– DNA-bevis från flaskan i sommarhuset matchar 62-åringen, säger åklagaren Magnus Johansson.

Själv sa 62-åringen under rättegången i går att om han skulle ha gjort inbrott i huset hade han använt borrmaskin i stället för att krossa en ruta.

– Jag tror att minnesförlusten är av opportun karaktär och yrkar på att han döms till tre års fängelse samt tio års utvisning, säger Magnus Johansson.

62-åringens advokat medgav att bevisningen där polisvittnen sett mannen både vid Hamncaféet och vid inbrotten i matvagnen är besvärande. 62-åringen medgav även att han har varit inne i tennisklubbens lokaler.

– Frågan är hur man ska se det ur rättslig synvinkel. Är det mordbrand, försök till mordbrand - eller är det någonting annat? Tre års fängelse, som åklagaren yrkar på, är definitivt ett för högt straff, säger Sven Jernryd.