Läckraste spettkakan i centrum på årets Skånemässa i Malmö

Skåne Artikeln publicerades

Vem bakar världens vackraste och godaste spettkaka? Svaret kommer att ges på Skånemässan som, tillsammans med Skåneländska Gastronomiska Akademien, arrangerar en tävling där den namnskyddade skånska festkakan ställs i centrum.

Visst känner man igen sig på årets upplaga av Skånemässan, som öppnades prick klockan 12.00 i går, då köerna ringlade långt ut på parkeringsplatsen. Likt ett skånskt smörgåsbord, eller en levande veckotidning, finns här lite av det mesta som berör svenskarnas största intressen; mat, choklad, heminredning, mode, resor, musik, design, hälsa och skönhet.

Några av Skånes främsta kockar håller matshow, modebutikerna visar upp höstens höga stövlar och militärinspirerade kappor på catwalken och flera försäljare håller enmansuppvisningar av sina varor som givetvis säljs till "mässpriser"...

Till skillnad från i fjor är årets Skånemässa mer strukturerad. De gröna mattorna leder till det smakrika, de blå till hemmet och de rosa till skönheten och njutningen. Bland årets nyheter finns två tävlingar, en i spettkaksbakning och en i skånsk design och de båda tillhör det mest sevärda i mässhallarna.

Åtta ståtliga bröllopsspettskakasfinalister finns utställda för yttre bedömning av publiken. Kakorna, endast skapade av socker, ägg och potatismjöl, är inslagna i plast eller cellofan för att inte bli sega. De kommer att auktioneras ut på mässans sista dag, till förmån för Rädda Barnen.

Det sägs ju att skönheten kommer inifrån så naturligtvis ska kakorna också avsmakas. Till den stora finalen på söndag kommer ännu en kaka från varje finalist att anlända så att juryn kan göra sin helhetsbedömning.

Tävlingsspettkakorna är bakade av Anna-Stina Hultgren Lööw i Katslösa, Kerstin Larson i Södra Virestad, Trelleborg, Margareta Persson, LRF Skånsk Mat, G Holmqvists Bageri i Nosaby, Spettkakan i Löderup, Jeppssons Bageri i Malmö, Vittsjö Spettkaksbageri och Wickies spettkakor.

I möbeltävlingen på Designtorget gör sex nyblivna formgivare, samtliga från Öresundsform och Malmöområdet, upp om vilken av möbel som mest tilltalar publiken. Mat och choklad lockar som vanligt störst publik. I en färgstark monter ställer Eva Norsell från Havängsprodukter i Brösarp och Agneta Sædén från Lödahus Chokladkultur ut sina godbitar. Det bildas snabbt köer för att prova mörka praliner och wasabichoklad.

– Det känns bra att ställa ut tillsammans och visa upp att vi finns. Det finns så många engagerade hantverkare och livsmedelsproducenter på Österlen, men jag tror att vi måste gå samman mer och visa upp oss på många olika arrangemang, säger Eva Norsell som nyligen fått stipendium för att utveckla sina wasabiprodukter. En kollega till henne håller på att försöka odla wasabi i Skåne, men ännu har inte den japanska pepparroten blivit vän med det skånska klimatet.

– Än så länge avnvänder vi oss av wasabi importerad från Nya Zeeland. Den är inte bara god utan också full av hälsosamma ämnen, intygar Eva Norsell.

Kläder, nagelvård, spa-upplevelser, bad, smycken och träning märks det också mycket av på Skånemässan i år. Man ställer sig dock frågan om helt vanlig jogging, simning och styrketräning är passé?

I Malmö vill utställarna att man ska masseras i en fåtölj, stärka musklerna med band som vibrerar eller genom att uppleva "floating", att flyta i ett varmt saltvatten. Detta sägs kunna ersätta en upplevelse i Döda havet, men ser mest ut som ett "jättefotbad".Maud Holmberg Klyft

Malmö