Flygande sedlar jagades i Ystad

Skåne Artikeln publicerades

På tisdagen virvlade sedlarna längs Blekegatan. Och precis som det brukar vara på film, kan pengarna hänga samman med ett brott.

Det var vid 14.45-tiden på tisdagseftermiddagen som ett flertal personer observerade något av ett Las Vegasfenomen i centrala Ystad.

På Blekegatan virvlade mängder av sedlar omkring i luften. Samtidigt som två kvinnor ropade efter hjälp att samla ihop dem.

4-5 personer ryckte ut och jagade lapparna längs gatan. Pengarna överlämnades därefter till kvinnorna.

En av de män som hjälpte till anade dock oråd. Sedlarna han lyckats fånga gick han i stället och lämnade hos polisen, som nu sätter händelsen i samband med ett åldringsbrott samma eftermiddag.

Bara tio minuter tidigare hade en 91-årig dam blivit bestulen i sitt hem på Kristianstadsvägen. Och även här var två kvinnor involverade. De ringde på dörren och bad att få komma in för att se hur det såg ut i det aktuella bostadsområdet.

Väl inne i bostaden kom de över smycken samt en större summa kontanter. De tros därefter ha rört sig ner mot just Blekegatan.

– Vi ser ett klart samband mellan stölden och de flygande sedlarna, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

Hur stor summa pengar det handlar om vill polisen inte uttala sig om, men enligt Westford är det långt över ett knippe småsedlar.

– Den 91-åriga damen blev bestulen på en stor summa, och när jag säger stor så menar jag stor.

När det gäller själva stölden hos 91-åringen genomfördes denna på ett nytt sätt.

– Vi har ju åldringsbrott med jämna mellanrum, men att på det här viset be om tillträde till bostaden för att se hur lägenheterna ser ut, det är en ny metod för oss, säger Ewa-Gun Westford.

För att komma vidare i utredningen är polisen nu angelägen om att komma i kontakt med de personer som hjälpte kvinnorna när sedlarna tog fart i vinden. Man efterlyser även andra iakttagelser som kan hjälpa till att de skyldiga hittas. Polisen vill få reda på kvinnornas identitet, samt om de möjligtvis hade något fordon med sig.

Hon påpekar vidare hur viktigt det är för äldre personer att aldrig öppna dörren för okända.

– Polis, media och släktingar måste hjälpas åt att informera om sådant här.