Blodcentraler byggs om för mer avskildhet

Skåne Artikeln publicerades

Alla Skånes blodcentraler måste byggas om, så att blodgivarna kan få mer avskildhet när de svarar på hälsofrågor. Ystad blir klar i höst, Kristianstad senare.

Ett öppet rum som är både reception och väntrum funkar inte längre för blodcentralerna. Socialstyrelsen ställer högre krav på sekretess. Hälsodeklarationerna fylls i som vanligt, men i stället för att blodgivarna får svara på frågor om exempelvis resor, mediciner och sjukdomar vid receptionen ska de göra det i särskilda intervjurum.

Tre intervjurum

Därför ska blodcentralerna i Skåne byggas om. I östra Skåne kan blodcentralen i Ystad vara kvar i samma lokaler, men de byggs om under hösten. Arbetet har börjat så smått med laboratoriet som ligger intill. I slutet av året ska ombyggnaden vara klar.

I Kristianstad måste blodcentralen hitta nya lokaler, eftersom det blir för trångt att bygga om de nuvarande och det inte finns någon möjlighet att växa där blodcentralen ligger i dag på plan 3.

– Vi kommer nog att ha tre intervjurum. Diskussioner pågår med sjukhuset om vad som blir ledigt och vad som är lämpligt, säger Carina Mårtensson, enhetschef för blodcentralen i Kristianstad.

Ystad kan få blodbuss

Ombyggnaden dröjer. När nya lokaler är utsedda ska bygget upphandlas. Men blodcentralen behöver inte stänga och ersättas med en blodbuss, eftersom man har kvar de gamla lokalerna medan de nya byggs.

I Ystad kan det däremot bli så att en ny liten blodbuss används under ombyggnadstiden. Den blodbuss som stod uppställd utanför regionfullmäktige i Kristianstad i juni gav 14 nya godkända blodgivare, däribland regionrådet Anders Åkesson (MP) som lämnade blod för första gången i går.