Både mamman och brodern häktade

Skåne Artikeln publicerades

Åklagare och poliser är övertygade om att knivmordet på en 19-årig kvinna i Landskrona i måndags var hedersrelaterat och iscensattes av den egna familjen.

På fredagen häktades både mamman och en yngre bror av Lunds tingsrätt. Brodern ska också genomgå liten rättspsykiatrisk undersökning.

Häktningsförhandlingarna genomfördes bakom stängda dörrar och hölls av praktiska skäl i Helsingborgs tingsrätts säkerhetssal.

Gömde sitt ansikte

Den 16-åriga brodern häktades för mord på systern. Han anhölls redan på mordkvällen men har hela tiden förnekat brott, så också inför häktningsdomaren.

I början och slutet av förhandlingen gömde han sitt ansikte bakom en blå handduk men vid ett par tillfällen lade han den åt sidan. När rätten avkunnade sitt beslut rörde han inte en min men sneglade försiktigt mot åhörarna som fick vara med när själva beslutet lästes upp.

– Det är ett trauma för honom. Det är svårt, han är dämpad, men han håller ihop, sade 16-åringens försvarare Urban Jansson efteråt.

Den 39-åriga mamman var desto mer känslofull. När rätten öppnade förhandlingen mot henne satt hon bredvid sin försvarare Jörgen Rosén med händerna för ansiktet och hulkade ljudligt innan hon försökte ta sig samman.

Häftig gråtattack

När beslutet kom att hon var häktad misstänkt för anstiftan till mord föll hon på nytt ut i en häftig gråtattack och hjälptes snabbt ut ur tingssalen.

Det är dock en väsentlig skillnad på hur domstolen värderade bevisen mot mor respektive son. Medan sonen häktades på sannolika skäl – den högre misstankegraden – valde rätten att häkta mamman på den lägre, skäligen misstänkt.

I sonens fall får kammaråklagare Magnus Larsson nästan två veckor på sig att åtala eller begäran pojken omhäktad. I mammans fall måste han inom en vecka prestera ny, starkare bevisning om han vill förhindra att hon släpps fri.