Annons
Nyheter

Vänd blicken utåt, inte inåt

"Politikerna måste börja ta ansvar och bli mer ärliga. De måste ju berätta för oss vilka problemen är. Och alla måste sluta vara så själviska, vara solidariska med varandra.”
Nyheter • Publicerad 23 april 2011
Behöver pengar. Entrén till den portugisiska centralbanken.
Behöver pengar. Entrén till den portugisiska centralbanken.Foto: 

Så sammanfattar 27-åriga Sofia Pires från Portugal framtiden för sitt land i den finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladet. Förra lördagen ägnade tidningen ett helt uppslag åt att beskriva ungdomsarbetslösheten i Portugal, vilket vid en första anblick kan tyckas märkligt. Men med tanke på att Finland har en nyckelroll i frågan om det ekonomiska nödlån som Portugal måste få för att rädda sin ekonomi blir kopplingen mellan de två euroländerna tydligare.

Det är mycket som hänger ihop i dagens globaliserade värld – och i EU. Därför var det utländska intresset för det finska riksdagsvalet förra söndagen ovanligt stort. Valets stora vinnare, det populistiska partiet Sannfinländarna, vill inte att Finland ska låna ut pengar till Portugal. Det är ett problem eftersom alla euroländerna måste vara överens i frågan. Dagen efter valet försvagades också euron.

Annons

Nu pågår intensiva regeringsförhandlingar i Finland och regeringsbildaren Jyrki Katainen från Samlingspartiet har lyft upp frågan om Portugal som en av de viktigaste att lösa. I slutändan är det mycket som pekar mot att Finland kommer att godkänna stödet till Portugal alldeles oavsett vad Sannfinländarna tycker.

Men frågan om hur EU-ländernas ekonomier mår finns ändå kvar. Först var det Grekland, sen Irland som akut behövde pengar för att rädda sina finanser. Nu är Portugal nästa land. I längden går det inte att leva på lånade pengar.

Därför är Sofia Pires funderingar från andra sidan EU värda att ta på djupare allvar. Vilka är problemen och hur ska de lösas? Hennes egna tankar kretsar kring den höga ungdomsarbetslösheten i Portugal och tuffare ekonomiska villkor i landet. Osäkerheten inför framtiden leder till att fler unga väljer att få barn senare samtidigt som befolkningen blir äldre. Det är en svår ekvation att lösa. Problemen i Portugal påminner om de i Finland, konstateras det i Hufvudstadsbladet.

Även Sverige har problem med en hög ungdomsarbetslöshet. Att inte kunna komma in på arbetsmarknaden är en tragedi för varje enskild person som det berör. Men det är också ett stort problem på sikt om unga människor inte kan försörja sig. Ett osäkert ekonomiskt läge leder som sagt till att man väntar med bilda familj, vilket påverkar hela samhället.

Men utgångsläget är bättre i Sverige än i många andra länder i Europa. Sverige har tack vare en hög invandring än så länge inga problem med generationsväxlingen. Dagens nio miljoner invånare beräknas 2020 bli tio miljoner.

I nuläget tuffar den svenska ekonomin också på och arbetslösheten väntas sjunka kraftigt de kommande åren. Men vår ekonomi är i högsta grad beroende av hur det går i omvärlden på grund av vår stora export.

Men i takt med att de ekonomiska problemen ökar i Europa finns det politiska rörelser som gör allt vinna poänger på ett stigande missnöje. Med förenklade budskap om hur det egna landet ska skyddas från omvärlden frodas populismen på många håll.

Sannfinländarna i Finland har under den gångna valkampanjen i landet med förenklade budskap spelat på ett missnöje som finns för politikerna. Man säger nej till EU och vill minska på en redan låg invandring till landet. Sverigedemokraterna har samma retorik, genom minskad invandring anser man sig ha lösningen på alla problem som finns.

Sveriges och Finlands problem är inte bara våra egna utan det finns en trend i hela Europa. Att vända blicken inåt är inte rätt väg.

Varken Sverige, Finland eller övriga Europa är förtjänta av populistiska politiker som med förenklade budskap talar till folks missnöje. Istället borde politiker vara ärliga med vad som krävs för att klara framtidens utmaningar. Det perspektivet saknas alldeles för ofta.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons