Signerat Karlsson

Sydnytt missar halva Skåne

Signerat Karlsson Artikeln publicerades

Sveriges Television är public service – i allmänhetens tjänst.

Det innebär att man har ett ansvar att bevaka hela Sverige. Kanske är det också det som är tanken när man vill satsa på fler lokala redaktioner.

Hela Sverige kan regionalt översättas till hela Skåne. Det låter bra, fast det är inte så Sydnytt nu resonerar när man utökar sin lokala bevakning. I dag har Sydnytt sin redaktion i Malmö med en satellitredaktion i Karlskrona. När SVT nu ska öppnar nya redaktioner väljer man göra det i Helsingborg och Rosengård i Malmö.

Helsingborg är utvaltför att det är underbevakad. Det stämmer säkert. Men man kan med rätta ifrågasätta varför man vill placera en redaktion i Rosengård.

”SVT måste vara relevanta även i miljonprogramsområdena och det är vi inte idag”, säger Per Lärka, redaktionschef på Sydnytt på frågan om varför man satsar på Rosengård.

Sanningen är troligen en annan. Att lägga en redaktion i Rosengård handlar mer om marknadsföring då det är ett område som är känt långt utanför Malmös gränser.

Men det går utmärkt att bevaka Malmös stadsdelar från Malmö, om man verkligen har den ambitionen. Istället bör en utökad redaktionell bevakning ta sikte på andra delar av Skåne som inte hör den västra delen till.

Skåne är ett delat landskap.Det finns stora skillnader mellan stad och landsbygd, mellan de som har arbete och de som är arbetslösa. Skillnaderna är även stora mellan väst och öst, vilket är särskilt tydligt i infrastrukturen.

Det är det Skåne som Sydnytt ska skildra. Inte plocka hem billiga poänger med att öppna en redaktion i Rosengård, några kilometer bort från sin huvudredaktion i skuggan av Turning Torso i Malmö.