Signerat Duveborn

Viktig fransk evolution

Signerat Duveborn Artikeln publicerades

Första omgången i det franska presidentvalet gav som väntat ingen av de tio kandidaterna mer än hälften av rösterna.

En andra valomgång väntar därför mellan sittande president Nicolas Sarkozy och François Hollande den 6 maj.

Ingen av dem är liberal,som EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) påpekade när hon på Europaforum i Hässleholm i förra veckan vägrade peka ut någon av dem som önskad slutsegrare: ”Jag är varken högerkonservativ eller socialist.”

Gaullisten Sarkozy har under valrörelsen blivit alltmer protektionistisk. Han har ifrågasatt EU-medlemskapet och den fria rörligheten. Han har närmat sig Front Nationals främlingsfientliga hållning. Socialistpartiets Hollande vill bland annat höja skatten för höginkomsttagare till konfiskatoriska 75 procent.

Den franske presidenten har som företrädare för en av EU:s grundarstater och en av de största ekonomierna i Europa en viktig internationell roll att spela. Sarkozy har trots sin energi inte lyckats reformera Frankrike på det sätt som många fransmän hoppades på när han valdes till president för fem år sedan. Det kan därför mycket väl bli så att han inte får förnyat mandat, vilket enbart har hänt en enda gång tidigare i Femte republikens historia, när Valéry Giscard d’Estaing förlorade mot François Mitterand 1981.

Vem som blir fransk presidentär viktigt för Europa. Vägen bort från skuldkrisen är inte mer inåtvändhet, utan ett värnande av de värden som har gjort EU starkt. Det är viktigt att Frankrike inte utvecklas i fel riktning.