Barnen har lärt sig massor

Personligt Artikeln publicerades

Just nu pågår världens bästa hemkunskapslektion hemma hos oss.

Efter att pojkarna delat rum de senaste fyra åren har vi tagit tag i Projektet ombyggnad och nu står snart tre rum klara att tas i bruk.

Förra måndagen satte vi oss ner för rundabordssamtal och jag upphör aldrig att förvånas över mina söners förmåga att resonera fram kloka lösningar tillsammans. Visst finns vi vuxna med som stöd, men utan att någon höjde rösten en enda gång och utan att någon börjat pipa kom de fram till vem som ska bo var.

Sedan åkte möbelkataloger, färgkartor och hemsidor fram. Var och en tilldelades en budget om att antal tusenlappar och så började de fundera över vad de behöver och vill ha. De skrev listor, letade fototapeter och väggfärg, ritade skisser över hur de ska möblera och lyssnade på goda råd.

I helgen gick så första vändan av tre till Ikea för att handla det som ska in i det nya rummet. Med andan i halsen såg sonen kassörskan slå ut kvittot, men kunde glatt konstatera att han hade gott om pengar kvar innan han spräckte sin budget.

Jag, som först kände att vi kanske var lite snåla, kan konstatera att pojkarna lärt sig massor. Den dag de känner sig redo att flytta hemifrån vet de att de kan komma ganska långt utan allt för stora utsvävningar. De har dessutom lärt sig vad man behöver för att skapa sig ett hem. Till exempel att det blir mörkt utan lampor och kallt utan täcke, men desto mysigare med några levande ljus.

Själv tycker jag att det är allra roligast att höra deras resonemang kring själva utformningen av rummen. Yngste sonen ville ha svart tak, men förstod att det blir väldigt lågt i tak och bestämde sig istället för ett knallrött plastgolv. Äldste sonen hade en härlig tanke om att möblera lågt, men släppte den till förmån för japaninspirerade gardiner och en fototapet med Berlinmuren. Mellansonen ville först ha en sportbil på ena väggen men insåg att det blir lite trångt och ska nu istället måla siluetten av en skejtboardåkare i metallicblått. Vilket innebar att jag fick ge mig ut på jakt efter en overheadprojektor – sådana växer inte på träd numera! Men jag hittade en.

På väg till Ikea konstaterade yngste sonen att innan jul kommer vi alla att ha våra rum klara. Trodde han ja! Omgivna av alla inspirerande möbelkataloger och tapetprover har maken och jag fått en miljon idéer om vad vi vill göra med vårt sovrum – återstår att se om det blir några slantar över.

Även om det uppstått en och annan tålamodskrävande diskussion längs vägen känns det som välinvesterad tid och pengar att ge våra pojkar denna hemkunskapslektion i verkligheten. Har du möjlighet så prova gärna!