Sista versen för "It takes 2"

Palmfestivalen Artikeln publicerades

Årets palmfestival innebär slutet för en riktig långkörare: Peter Kronström packar ihop sin popfrågetävling "It Takes 2". Med en sista, lokal gästartist i form av Simon Böös.

- Man ska sluta när man är på topp, tycker Peter Kronström, som inte längre har lika mycket tid att lägga på den uppskattade popfrågetävlingen.

På lördag hörs alltså signaturmelodin "It takes 2" för tionde och sista gången i öltältet på Trelleborgs Stortorg, en klassisk popduett mellan Rod Stewart och Tina Turner. Peter Kronström vore inte den musiknörd han är om inte avslutningssignaturen var samma låt, fast i originalform med Marvin Gaye och Kim Weston.

En egen tävling
- Efter att jag hade vunnit "Musikmatchen" i tv 1994 var det ingen som ville tävla med mig, berättar Peter Kronström. Jag har spelet "Popgeni" hemma, men det är fortfarande inplastat.

Lösningen blev att starta en egen tävling, och i alla fall få göra frågorna. Premiären för tvåmannalags-quizet "It Takes 2" skedde 2005, då i samarbete med TA.

- Då ville jag egentligen ha det på scenen i Stadsparken, men marknadsgeneralen Lasse Svensson insisterade på tältet, berättar Peter Kronström.

- Vi var helt fantastiskt lyckliga över responsen. Tältet blev ju fullt.

Även nu, med det större tältet med uppåt 800 sittplatser, brukar det bli fullt. Och publiken deltar entusiastiskt i den lite enklare publiktävlingen.

- Folk gillar när de kan någonting, då har man kul, förklarar Peter. Under finalen måste jag alltid ha med låtar som folk känner igen, även om de inte nödvändigtvis kan placera dem.

Han tror att tävlingens framgång lagt grogrunden till mycket av det han gör i dag - marknadschef hos TFF, ordförande i Trelleborgs Företagarklubb med mera - i och med att den höjt hans profil och visat hans potential som evenemangsarrangör.

- Ingen kan väl anklaga mig för att kunna sjunga, ler Peter, som inte låtit det hindra honom från att sjunga duett med exempelvis Annelie Rydé.

- Men jag kan vara en bra entertainer, för jag anstränger mig verkligen allt jag kan.

Lite överraskningar väntar även nu när det är sista gången. Lita på att Peter Kronström kommer att hitta på hyss med lokale artisten Simon Böös. Som dock inte är någon rutinerad besökare på "It Takes 2":

- Jag är ju så himla dålig på namn, urskuldar han sig. Jag kan mycket väl spela en cover utan att kunna namnet på artisten som gjort den.

Dubbelspelning
Simon Böös, som är musiklärare på Pilevallskolan och distanspluggar till full behörighet i Växjö, kommer för övrigt att fortsätta underhålla i öltältet även efter att finalen avslutats. På kvällen spelar han med sitt band Jetset, varvat med coverbandskollegerna Diamantorkestern.

Peter Kronström kommer nog att sakna sina tävlingar på Palmfestivalen, även om han fortsätter med quiz i andra sammanhang.

- Så klart, säger Peter. Jag älskar ju det här.

Men på nästa palmfestival går du som en vanlig man på stadens gator?
- Japp, säger Peter Kronström, med en glimt i ögat väckt av syftningen på Fantomen.

- Men jag kommer inte att dricka enbart mjölk!

LÄS MER:

I torsdagens pappers- och e-tidning kan du läsa en stor guide till årets Palmfestival. Bland annat intervjuer med flera av artisterna. E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se