Nyheter

Trump släpper JFK-dokument – men inte alla

USA Artikeln publicerades
Bilden visar rapportering från nyhetsbyrån AP om Kennedymordet. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Bilden visar rapportering från nyhetsbyrån AP om Kennedymordet. Arkivbild.

USA:s president Donald Trump offentliggör delar av de tidigare hemligstämplade dokumenten om mordet på president John F Kennedy 1963.

Men han låter en del av materialet förbli hemligt tills vidare.

Hemligstämpeln på de över 3 000 sidorna löpte ut under torsdagen. Trumps beslut innebär att Riksarkivet i USA inom kort kommer att offentliggöra 2 800 sidor. Resten hålls hemligt på uppmaning av den federala polisen FBI och underrättelsetjänsten CIA eftersom materialet är av känslig karaktär, enligt Vita huset.

Enligt Vita huset gick Trump motvilligt med på att låta vissa dokument ha kvar hemligstämpeln. En granskning av de återstående dokumenten ska nu ske under en period av 180 dagar.

Dåvarande presidenten George H W Bush hemligstämplade dokumenten 1992. Merparten uppges vara från 1960- och 70-talen, men vissa skrevs så sent som på 1990-talet av bland annat underrättelsetjänsten CIA.

Mordet på John F Kennedy den 22 november 1963 är fortfarande något av ett öppet sår i USA. Det klarades aldrig upp eftersom den huvudmisstänkte Oswald mördades när han skulle flyttas till fängelset. Det har varit föremål för en uppsjö av konspirationsteorier.