Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

Kassastöld på Karlshamnshotell.

SMHI varnar för besvärligt vinterväder i södra Sverige.

Skåne

En lugn natt i utgivningsområdet, enligt polisen.


Blekinge

Cirka 3 000 kronor ska ha stulits på Best Western hotell i Karlshamn under natten till onsdagen.

– Gärningsmannen har tagit sig in på okänt sätt och gått fram och stulit kassalådan. Personal ser honom. Han lämnar då platsen och försvinner i okänd riktning, säger Christer Nilsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i sydvästra Götaland.

Polisen fick larmet klockan 03.29, till en början som ett rån. Men man rubricerar det senare på morgonen som en stöld.

– Patrullen är fortfarande på plats och jobbar, säger Christer Nilsson klockan 05.15.

Det ska vara en man som tagit kassalådan, vilken innehöll cirka 3 000 kronor. Han beskrivs som cirka 190 centimeter lång, klädd i mörka kläder och med en scarf.

Det började brinna i en diskmaskin i Nötabråne utanför Asarum på tisdagskvällen.

Larmet kom strax efter klockan 22.30. Räddningstjänsten åkte till platsen.

– De hade släckt det själva innan räddningstjänsten kom fram, säger operatören vid SOS Alarm i Växjö.

– Det finns ingen misstanke om brott och ingen är skadad, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisen i region syd.


Sverige

I dag drar ett besvärligt oväder med snö och blåst in över södra Sverige.

Värst blir det i väst. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Hallands län, Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län. I de områdena väntas det komma 10–15 centimeter blötsnö, vilket i kombination med kraftig vind kan leda till drivbildning och problem i trafiken.

Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in.

En klass 1-varning har utfärdats för övriga Småland, Gotland, Blekinge, Skåne, Bohuslän och Göteborg samt Värmlands och Örebro län. SMHI varnar också för mycket hårda vindbyar i Södermanlands län och Stockholms län. (TT)

Runt 400 norska studenter har kastats ut från en skidanläggning i Sälen. Enligt arrangören Skistar bröt de mot ordningsreglerna.

– Vi och våra gäster förväntar oss att man på en skidsemester ska ha respekt för andra gäster och hålla oss till ordningsreglerna. Det har inte fungerat i det här fallet, säger Linda Morell, talesperson för Skistar, till norska tidningen VG.

Det var 400 studenter vid Høyskolen Kristiania, en privat högskola, som deltog i skidresan till Sälen, och som på tisdagen tvingades resa hem i förtid.

Ledaren för studentnationen som ordnade resan, Morten Lauvås, säger till tidningen att studenterna hade placerats i samma område som flera barnfamiljer, vilket hade lett till en del klagomål.

Han anser att studentnationen hade vidtagit nödvändiga åtgärder. Bland annat hade de med sig 15–20 egna vakter som skulle upprätthålla ordningen.

– Skistar tyckte inte att det räckte, och därför blev det så här, säger han. (TT)

En villaägare i Bunkeflostrand ertappade en inbrottstjuv i bostaden mitt i natten och slogs blodig, skriver Sydsvenskan.

Han vaknade av det pågående inbrottet och slogs i ansiktet, men lyckades hålla fast tjuven tills polisen kunde komma och gripa mannen.

Polisen har spårat med hund i området efter ytterligare eventuella gärningsmän, enligt tidningen. (TT)

En sex månader gammal bebis ska ha fått en fem gånger för hög dos morfin än vad hon skulle ha haft, skriver Smålands-Posten.

Flickan kom till akutmottagningen på Växjö lasarett efter att ha fastnat med tummen i en leksak. När leksaken skulle tas bort fick hon morfin för att bli lugn. Men dosen blev fem gånger för hög, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Flickan fick stanna kvar i fyra timmar för observation och fick medicin för att motverka morfinet.

Sjukhuset utreder händelsen. (TT)


Världen

Två IS-medlemmar har dödats i Syrien, uppger en källa inom det amerikanska försvarsdepartementet.

Tillslaget i provinsen Deir Ezzor uppmärksammades efter att det oppositionella Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter uppgav att 25 jihadister hade dödats. Men enligt den amerikanska källan var det två IS-medlemmar som dödades. En av dem, Abu Anas al-Iraqi, var högt uppsatt i organisationen, uppger ABC.

Männen dödades i ett fordon på en avskild väg ungefär 5 mil från staden Deir Ezzor. Enligt ABC hade männen öppnat eld mot helikoptrar som följde efter deras fordon. Helikoptern sköt tillbaka och dödade dem som satt i bilen.

Tillslaget leddes av USA men även soldater från andra länder var med. (TT)

En dansk journalist anställd vid licensfinansierade Danmarks Radio, behövde hjälp med en djurtransport över Atlanten – en häst som tillhör hans hustru. Inga problem, tyckte arbetsgivaren och betalade kalaset, inalles 69 225 danska kronor.

Journalisten jobbar som korrespondent i Washington. Varför hustrun behövde hästen i USA framgår inte, men DR kommer inte att bestrida fakturan som reportern skickat till sin arbetsgivare.

– Jag begriper att ni intresserar er för den här transporten, men jag vill helt enkelt inte säga något om de kontrakt vi har med våra korrespondenter, säger DR:s Sandy French till en frågvis journalist på Radio 24 Syv. (TT)