Nyheter

Dansk strejk kan försena rättegången mot Peter Madsen

Köpenhamn Artikeln publicerades

745 000 anställda i den offentliga sektorn och deras danska arbetsgivare är i konflikt. Om det leder till strejk kan det påverka rättegången mot Peter Madsen. Det skriver Kvällsposten.

Enligt Kvällsposten hålls en första förhandling mellan fackförbunden och arbetsgivarna inom stat, landsting och kommun den 8 mars. Om parterna inte kommer överens kan det leda till strejk i april. En av arbetsplatserna som i så fall ska strejka är Köpenhamns byret. Där hålls under april flera rättegångsdagar i ubåtsfallet där Peter Madsen står åtalad för mord på Kim Wall.

– Fördröjning av Peter Madsen-fallet och flera andra ärenden som vi har är den värsta konsekvensen som konflikten kan få. Men det är en möjlighet, och det kan bli långdraget, för då får vi sedan en stor puckel av ärenden som vi måste finna tid till senare, säger rättens administrationschef Michael Villemoes Larsen till Avisen Danmark.

Vissa ärenden kommer emellertid gå vidare som vanligt, trots en eventuell strejk. Men det är i nuläget oklart om rättegången mot Madsen tillhör den kategorin, skriver Kvällsposten.

Första rättegångsdagen i fallet hålls torsdag 8 mars. Totalt är tolv förhandlingsdagar inplanerade, med sista dag den 25 april. Då väntas också en dom komma.