Nyheter

Åtta dödade i misstänkt terrordåd i New York

USA Artikeln publicerades

Fem av dödsoffren i New York är argentinska medborgare, på besök i USA för att fira ett jubileum.

Totalt dödades åtta personer då en pickup körde upp på en cykelbana på södra Manhattan.

Polis på plats på West Street nära en gymnasieskola på södra delarna av Manhattan i New York strax efter det misstänkta terrordådet.
Foto: Martin Speechley
Polis på plats på West Street nära en gymnasieskola på södra delarna av Manhattan i New York strax efter det misstänkta terrordådet.

Dådet utreds av myndigheterna som ett terrordåd. Argentinarna tillhörde samma grupp vänner och var i New York för att fira att det var 30 år sedan de gick ut gymnasiet.

Argentinas utrikesminister Jorge Faurie säger att han är chockad av händelsen, och säger att offrens familjers smärta delas av alla argentinare.

En belgisk medborgare finns också bland dödsoffren. Ytterligare tre belgare har skadats, en mamma, pappa och en son som tillhör samma familj, skriver nyhetsbyrån Belga.

– Vi har inte fått in några uppgifter om drabbade svenskar, säger Victoria Bell på UD:s presstjänst till TT.

Polisen i New York har hittat en handskriven lapp i den pickup som användes för att meja ned människorna på Manhattan.

Enligt AP:s poliskällor är lappen skriven på ett främmande språk, eventuellt arabiska. Lappen stödjer teorin om att det rör sig om ett terrordåd, enligt myndigheterna, som nu undersöker den närmare i detalj.

Enligt källor till CNN och The New York Times har gärningsmannen skrivit att dådet utförts i terrorgruppen IS namn.

Efter dådet sköts den misstänkte gärningsmannen av polis och fördes till sjukhus. Han har opererats akut och är i kritiskt tillstånd, enligt AP.

Minst elva personer fördes allvarligt skadade till sjukhus efter dådet.

Polis och ambulans på plats i centrala New York.
Foto: AP
Polis och ambulans på plats i centrala New York.

Sveriges Radio har pratat med Emma Lundwall Segerström som bor på samma gata som attacken skedde på och som följde händelserna från sitt vardagsrumsfönster.

Hon är skakad av det som hänt.

– Det känns väldigt omtumlande att det har skett så nära, säger hon till SR.

Enligt polisen i New York körde föraren i flera kvarter i en hyrd pickup längs en cykelbana innan han krockade med en skolbuss, då bland annat två barn skadades. Mannen lämnade bilen med en luftpistol och ett paint ball-gevär. Han sköts sedan i buken av polisen.

– Det här är ett terrordåd, ett fegt terrordåd, sade borgmästaren Bill de Blasio på en pressträff.

FBI hjälper New York-polisen i utredningen.

Den misstänkte mannen är 29 år. Han ska ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större) när han lämnade skåpbilen, enligt amerikanska medier. Han uppges vara från Uzbekistan, kom till USA 2010 och bor i delstaten Florida. Enligt bolaget Uber är han en av deras förare, skriver AP.

Efter dådet har president Donald Trump twittrat att han beordrat ännu hårdare kontroll av vilka människor som får komma in i USA.

"Att vara politiskt korrekt är bra, men inte när det gäller det här", twittrar Trump.

Ingen grupp har officiellt pekats ut av myndigheterna som ansvarig för dådet. Trump twittrar att det är ett terrordåd och att gärningsmannen verkar ha varit en sjuk person.

Han skriver också: "Vi får inte tillåta IS att komma tillbaka till, eller ta sig in i, vårt land efter att ha besegrat dem i Mellanöstern och på andra håll. Nog!"