Nyheter

Många poliser skadade i G20-protester

Tyskland Artikeln publicerades
Foto:Markus Schreiber

Redan dagen före starten av G20-mötet i Hamburg, där världens mäktigaste ledare samlas, blev det våldsamt kring en större demonstration.

Ett 70-tal poliser skadades i protesterna, som fortsatt in på natten.

På torsdagen gick omkring 13 000 personer ut på gatorna i den tyska staden för att protestera. Omkring 1 000 bedömdes tillhöra det så kallade svarta blocket, med de mer konfrontationslystna demonstranterna. Många var maskerade, och våldsamheter bröt ut när polisen uppmanade de svartklädda att ta av sig maskeringarna.

Rutor till affärer krossades och bråte sattes i brand. Polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra den våldsamma delen av demonstrationen. Flera personer greps.

Den lokala polisen säger sent på kvällen att 76 poliser har skadats i sammandrabbningarna. De flesta har lätta skador, men tre vårdas på sjukhus. Piloterna i en polishelikopter fick ögonskador då laserpekare riktades mot dem.

Två demonstranter har skadats, enligt polisen.

När det blev mörkt fortsatte mindre grupper av demonstranter att delta i sammandrabbningar med polis på Hamburgs mindre gator, enligt AFP:s utsände.

– Poliser blir fortfarande attackerade, säger en talesperson för polisen i Hamburg efter midnatt.

Säkerheten på G20-mötet, där världens politiska höjdare befinner sig, är rigorös. Omkring 20 000 poliser har kallats in och helikoptrar och drönare ska övervaka protesterna. En tillfällig arrestlokal har satts upp, med kapacitet för 400 gripna.

Hamburg vill till varje pris undvika en repris av sammandrabbningarna vid G8-mötet i italienska Genua 2001, då en demonstrant sköts ihjäl av polisen, eller våldsamheterna 2015 i Frankfurt då Europeiska centralbanken skulle öppna sitt huvudkontor.

Omkring 30 olika demonstrationer har fått tillstånd att inta gatorna under mötet.

– Krig, klimatförändringar och exploatering är resultatet av ett kapitalistiskt system som G20-länderna står för, och som 20 000 poliser är här för att försvara, säger demonstranten Georg Ismail.

Fakta

G20 samlar världens största ekonomier

G20-mötet i Hamburg pågår 7–8 juli.

De permanenta medlemmarna är: Sydafrika, Kanada, Mexiko, Argentina, Brasilien, Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Indonesien, Saudiarabien, Ryssland, Turkiet, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Australien och EU.

Initiativet till gruppen togs 1999 som en reaktion på finanskrisen i Asien.

Sedan 2008 har det hållits årliga toppmöten, då medlemsländernas ledare har deltagit. Värdskapet växlar mellan länderna.

Församlingen har ingen formell beslutskraft, men mötena utmynnar i gemensamma riktlinjer för medlemsländerna.

Källor: Globalis, g20.org, Ritzau

Visa mer...