Nöje

Dags för Youtube-stjärnorna att ta lite ansvar?

Nöje
Över 50 miljoner personer, främst unga, prenumererar på Felix ”Pewdiepie” Kjellbergs Youtube-kanal. Men är han en bra förebild för unga tonåringar?
Foto:

54 248 539. Så många, mestadels unga och påverkbara, personer prenumrerar i skrivande stund på världens största Youtube-stjärnas kanal.

Svenske Felix ”Pewdiepie” Kjellberg slog igenom på bred front i början av 2010-talet med videor på sina reaktioner på det Helsingborgsutvecklade skräckspelet "Amnesia: The Dark Descent".

Han hamnade nyligen i blåsväder efter en video där han genom en internettjänst betalar två indiska män att dansa med en banderoll med texten ”död åt alla judar”. Ett minst sagt osmakligt tilltag, som han själv erkänt gick alldeles för långt och sedan har bett om ursäkt för.

Gott så. Men det tog inte många veckor innan trötta skämt om Hitler, judar och nazism letade sig tillbaka in i flera av hans videor.

Det är mycket troligare att Pewdiepie är en dålig komiker än att han skulle hysa några som helst antisemitiska åsikter. Riktigt unkna åsikter har dock en annan så kallad ”influerare” som gjort sig ett namn genom att spela spel på Youtube. Jon ”Jontron” Jafari är mest känd som en av grundarna av spelkanalen Game Grumps och når med sina olika kanaler runt 12 miljoner Youtube-prenumeranter. De senaste veckorna har han såväl på Twitter som i livesändningar på internet hävt ur sig grovt rasistiska kommentarer.

Så vad är problemet? Kändisar har obekväma åsikter och unken humor hela tiden. Varför skulle det vara någon skillnad för spelprofilerna på Youtube?

För det första så har dessa herrar, likt så många andra på Youtube, en väldigt ung publik. Oavsett om det är avsiktligt eller ej är stora delar av deras tittare tonåringar – eller ännu yngre.

För det andra finns det inget filter mellan youtubern och tittaren. Ingen redaktör som går igenom manus. Ingen utgivare som kan stoppa det där tionde dåliga skämtet om att döda människor som tillhör en viss religion.

Direktkommunikation enkel väg från avsändaren till mottagaren kan låta jättebra men ansvarstagande gentemot tittarna är sällan prio ett för internetkändisar. Nätet i allmänhet, och Youtube i synnerhet, genomsyras av ett ”luften är fri”-tänk där många gärna slår sig fria från all sorts ansvar. De kan ju inte hjälpa att unga väljer att titta på deras vuxna videor, eller?

De här kändisarna, som i många fall slog igenom när de själva var unga, har aldrig behövt ta ansvar för vad de gör. Men när över 50 miljoner människor följer varje ord man säger, bör man inte då tänka på vilka åsikter och vilken världsbild man förmedlar?

Är det något Spindelmannen-tidningarna lärt oss så är det att med stor makt kommer också stort ansvar.

Att hålla ungarna borta från Youtube helt och hållet måste ses som en omöjlighet i dag, och de kommer oundvikligen att ta efter sina favoriters språkbruk och åsikter.

Men det är lyckligtvis inte alla som sysslar med dåliga skämt om nazismen eller tycker att vita amerikaner utsätts för apartheid. Många av de största spelkändisarna på Youtube, som Markiplier eller Jacksepticeye, verkar faktiskt vara helt okej förebilder.

Förutsatt att man inte är känslig för svordomar. Fast då har man kanske inte på internet att göra över huvud taget.

Fakta

Tips

Det har väl knappast undgått någon att Nintendo nyligen släppte sin nya spelkonsol Switch. Här är tre spel som kan vara intressanta att kolla in för den som är i köpartagen:

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Format: Wii U, Switch.

Nya Zelda lånar friskt från andra serier, men summan är större än dess delar. Ett riktigt mastodontspel med flera hundra timmars speltid för den som vill se allt. "Breath of the Wild" är troligen det bästa spelet i Zelda-serien, och den i nuläget enskilt största anledningen att köpa en Nintendo Switch.

1–2–Switch

Format: Nintendo Switch.

"1–2–Switch" är spelet som ska visa upp den nya konsolens alla olika kontrollmetoder. En samling med 28 minispel där bland annat pistolduell och komjölkning ingår. Inte lika banbrytande som Wii Sports när det begav sig, men det visar åtminstone att den lilla konsolen har en hel del finurliga rävar bakom örat.

Snipperclips

Format: Nintendo Switch.

Om Zelda är den definitiva soloupplevelsen till Switch så är "Snipperclips" det bästa att spela tillsammans med vänner. Samarbete är ledordet när de små pappersfigurerna ska klippa varandra till olika former för att lösa pussel och problem. Även upplagt för vänskapligt bråk när saker och ting inte går som de ska i detta supercharmiga spel.

Visa mer...