Madeleine Brandin

Såpor och sopor

Madeleine Brandin Artikeln publicerades

Nu diskuteras ett förslag att tv-avgiften ska slopas och att radio och tv ska betalas via skattsedeln.

Det måste vara rätt tänkt, det är otidsenligt att avgiftsbelägga apparatinnehav, när man kan se tv-program på datorn och i mobilen. Men utan tv-avgift skulle vi ju förstås missa chansen att få den trevliga sången i dörren. Och testet på om våra politiker håller måttet som goda samhällsmedborgare och licensbetalare.

Hur som helst tycker jag är det väldigt viktigt att public service får anslag för verksamheten. Public service är i allmänhetens tjänst, den saknar reklam och ska vara så opartisk som möjligt. Det är inte för inte som de värsta förnedringsprogrammen och dummaste tävlingarna och fånigaste amerikanska evighetssåporna finns i reklamkanalerna.

Dumheter skrev Mattias Karlsson om här på ledar­sidan. Det blev reaktioner förstås. Dum vill ingen kallas. Dum är bara den som inte vill skaffa sig kunskap. Roland Poirier Martinsson från Timbro skrev i en ledar­kolumn på Svenska Dagbladet om SR och SVT häromdagen. Han förstår inte hur politiskt borgerliga personer kan vara motståndare till public service. Det gör inte jag heller.

Jag tror inte det finns någon som inte känner att nu orkar jag inte höra mer om Japankatastrofen idag, inte mer om händelserna i Libyen. Låt mig få vila lite, äta min middag, se ett underhållningsprogram eller en feel-goodfilm, bara en liten stund. Det betyder inte att vi som medborgare inte bryr oss. Men vi behöver nyheter och fördjupad information från säkra källor. Det är just det uppdraget som SR och SVT, liksom BBC, har och tar.

Folk tycker mycket. Man kan lyssna på ”Ring P1” så får man höra. Där ställs motfrågor, redovisas fakta, olika röster debatterar med varandra. En del kallar det gnällprogram, andra menar att programmet tar tempen på samhället. Jag tror ändå det är bra. Bra tycker jag där­emot inte det är med anonyma kommentarer.

På till exempel SvD:s och Dagens industris kommentarfunktioner kan man läsa de mest hårresande spyor, människor öser ut sina frustrationer, sitt missnöje, sitt hat mot andra. Okunskap lyfts fram som en chic fräschör. Man tror inte det är sant. Jag önskar att det inte vore sant. Här behövde sopas med såpa!

Public service har en stor uppgift att fylla, dess uppdrag är att låta flera sidor komma till tals och brytas mot varandra. Vi behöver kunskap och fördjupning. Björn Ranelid skriver: ”Utmaningen för makten i politik och ekonomi är att bjuda in till den stora måltiden där alla dofter, smaker, färger och rätter finns och ytterliga några kan blandas till tidigare okända och nya.”

Konkurrensen från reklamkanalerna om tittare och lyssnare är hård och därför är en säker långsiktig finansiering av SR, SVR och UR nödvändig. Public service kan inte köras på ett minimalistiskt sätt!

Madeleine Brandinär arkitekt och författare.