Publikrekord för Sommarrock

Lokala nyheter Artikeln publicerades

Över 18 000 personer besökte Sommarrock i Svedala. Det är ett rejält publikrekord för den 25-årsfirande festivalen.

– Det har gått superbra. Det har varit en magisk festival. Vi är jättenöjda, säger festivalgeneralen Markus Lindberg.

Nyheter för i år var ett nytt festivalområde och en budget som har utökats med nästan en miljon kronor. Pengarna har bland annat använts till att boka större svenska och utländska band.

Markus Lindberg tror att namn som Thin Lizzy, Timbuktu, Takida och E-type var med och lyfte publiksiffrorna.

– Men vi litar inte på ett enda band. Konceptet bygger på en bredd. Vi har en stark lokal förankring som jag tror är en del av framgången. Vi har en bra grundpublik att utgå ifrån och jag tror att Svedalaborna är stolta över det vi gör.

550 frivilliga hjälpte till med att få allt det praktiska att fungera. Dessutom var 10 poliser och 14 ordningsvakter i tjänst varje kväll.

Ansvarig för Svedalapolisen var polisinspektör Mats Jennby. Han tycker att festivalen förflöt lugnt med tanke på det stora antalet besökare:

– Vi har 35 avvisade under hela festivalen, det är lite jämfört med tidigare år.

Totalt omhändertogs tre personer under festivalen och en greps för våldsamt motstånd. Dessutom har det kommit in en anmälan om misshandel efter ett slagsmål.

Stökigast var det vid tältscenen under konserterna med Joddla med Siv och Perikles. Enligt Mats Jennby bildades ett stort tryck i tältet, vilket bland annat medförde att några yngre kvinnor fick svårt att andas. Det inträffades också två olyckor efter krockar på dansgolvet, där två kvinnor skadades. En fick ett spräckt ögonbryn och en annan fick föras till sjukhus med ett intryckt bröstben.

– När det är mycket folk samlat händer det saker, men jag tycker ändå att man kan säga att det har varit en lugn, trevlig och trygg festival, säger Mats Jennby.

Trots vissa inkörsproblem tycker Markus Lindberg att det nya området har fungerat bra. Han räknar inte med att gå ner i ambitionsnivå nästa år när jubileumsåret är slut:

– ­Nej, det går inte att backa. Då blir folk bara besvikna.