Annons
Ledare

Sänker Löfven S i kommunerna?

Socialdemokraterna är inne i en djup identitetskris som slår igenom i väljaropinionen. Det kan förstöra planerna även för socialdemokratiska kommunalråd.
Ledare • Publicerad 4 juni 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Kommunalrådssänke?
Kommunalrådssänke?Foto: Janerik Henriksson/TT

Stefan Löfven och hans vilsna socialdemokrater har trasslat till det för sig. På tisdagen kommer SCB:s senaste partisympatiundersökning som kan skänka mer ljus åt hur många de tappade väljarna är och vart de har gått. Men att Socialdemokraterna går in i valsommaren med historiskt usla opinionssiffror har flera undersökningar bekräftat.

Det har naturligtvis stora följder för rikspolitiken där Stefan Löfven lagt om linjen radikalt i retoriken kring invandring och integration. Svenska Socialdemokraterna har allt mer kommit att låta som de danska. Internt orsakar det stor splittring. Och hos väljarna bidrar vingligheten mellan å ena sidan retorik om hårdare tag och å andra sidan beslut om gymnasieamnesti för unga män utan asylskäl till att undergräva förtroendet.

Annons

Den socialdemokratiska krisen kommer nära valet, och S har ofta, trots sina stora resurser, haft svårt att lyfta i valrörelser. Just nu kastar partiet desperat fram gamla valjägarredskap som att avge löften om x antal miljoner och miljarder till olika angelägna områden, ett propagandaknep som väljarna i allt mindre grad tycks gå på.

Om den socialdemokratiska krisen i Sverige fortsätter över valet påverkar det inte enbart regeringsbildandet i Stockholm. En stor mängd socialdemokratiska kommunalråd och oppositionsråd lär dras med i fallet. I Skåne är S-styrena många sedan förra valet. Men att stå emot rikstrenden kräver något extraordinärt.

Trelleborgs socialdemokrater lyckades visser ligen vid förra valet att få något fler trelleborgare att rösta på dem i kommunvalet än i riksdagsvalet. Men den gångna mandatperioden har inte bjudit på något översvallande resultat. Kommunledningen satsade stort på dyra tjänstemannaposter, med varierande utgång. Samtidigt har kärnområden som social omsorg haft stora ekonomiska bekymmer.

Skottlossningar, vandalisering i stan och störningar på biblioteket är sådant som kan sätta sig fast i väljarnas minne. Att en privat fastighetsägare går i konkurs kan inte lastas på kommunen, men det tråkiga intrycket av stadskärnan kan ändå slå mot styret.

Det är därför troligt att en svag trend för S på riksplanet kommer att smitta av sig även i Trelleborg.

För Socialdemokraterna i Trelleborg talar möjligen att oppositionen inte hittills har fomerat något starkt alternativ och att Sverigedemokraterna fortfarande kommer att stälal till det för den som vill bilda styre.

I grannkommunen Skurup är de intrikata turerna kring Skurupshem något som utvecklats till en intern socialdemokratisk röra med det förra och det nuvarande kommunalrådet inblandade. Det kan skada partiet lokalt och då lär knappast en central kollaps för partiet vara något att hämta styrka ur. Hur styret ser ut de kommande fyra åren kan avgöras av hur väl Skurupspartiet, med politiska veteraner vid rodret, lyckas.

I Simrishamn torde Socialdemokraterna ha anledning att oroa sig, ett svagt lokalt regeringsunderlag kan försvagas ytterligare. Trösten för S är möjligen att Moderaterna 2014 lyckades dåligt med att få rikssympatisörerna i Simrishamn att också rösta moderat lokalt.

I Centerledda Tomelilla – kommunalrådet Leif Sandberg lyfte sitt parti 2014 – har Socialdemokraterna små chanser att återkomma till makten. Inte ens ett konvenansäktenskap med Moderaterna – som 2010-2014 – lär vara möjligt med rådande trend.

Men det finns S-politiker som lyckas bygga en lokal bas som är starkare än partiet i sig. I Ystad har kommunalrådet Kent Mårtensson tidigare visat sig vara ett draglok bland de lokala väljarna, partiet överpresterar stort i förhållande till hur många Ystadsbor som röstar på S i riksdagsvalet. 39 procent av väljarnas röster i Ystad gick till S i kommunen. Ett sensationellt S-resultat i en välmående småstads- och landsbygdskommun. Och de personliga kryssen för Mårtensson avslöjar att det är han som drar. Mårtensson är, liksom Sandberg i Tomelilla, ett bevis på att lokala företrädare inte behöver vara beroende av hur partiet lyckas centralt.

Men att helt gå emot ett drastiskt fall för det egna partiet kräver något alldeles extra. Löfven har därför tyngden från många S-kommunalråd på sina axlar.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons