Ledare

Rosén Sundström: Nästa val kan bli genombrottet för FI

Ledare Artikeln publicerades

Ett parti som fokuserar extra på jämställdhet behövs i svensk politik.

På söndag är det dags för den årligen återkommande Almedalsveckan, veckan då den politiska eliten i sällskap med politiska experter, lobbyister och journalister fyller Visby till bredden. Att nå ut med sitt budskap bland de tusentals arrangemang som äger rum är en tuff utmaning, och mycket av det som sägs och görs under veckan faller snabbt i glömska.

En av de mer uppseendeväckande, och så här i efterhand en av de bäst ihågkomna händelserna, under denna vecka är när Feministiskt initiativs (FI) Gudrun Schyman 2010 eldade upp 100 000 kronor i hundralappar. Att det var valår och att en av förgrundsfigurerna i nya Moderaterna, Sven-Otto Littorin, under abrupta former lämnade politiken kom liksom helt i skymundan när Schyman öste sedlar på grillen.

Hon kan det där med att väcka uppmärksamhet, Gudrun Schyman. Och hon kan det där med att ta sig tillbaka. Även om FI bara fick 0,4 procent av rösterna i riksdagsvalet 2010, så blev valåret 2014 desto mer framgångsrikt: ett mandat i Europaparlamentsvalet och 3,12 procent av rösterna i riksdagsvalet – inte alltför långt bort från fyraprocentsspärren. Partiet tog dessutom plats i 13 olika kommunfullmäktigen i landet, med Schymans hemkommun Simrishamn som fortsatt starkaste fäste med fyra mandat.

Men efter valet har det synts och hörts ganska litet om partiet. Med det besvärliga parlamentariska läget, den treblockspolitik som har utvecklats i riksdagen och Decemberöverenskommelsen har partiet som hamnade strax utanför riksdagen också hamnat i skym­undan i det mediala intresset. Så hur är egentligen utsikterna för Feministiskt initiativ att nå riksdagen 2018?

Bland Feministiskt initiativs arrangemang under årets Almedalsvecka finns ett med rubriken ”Behövs det ett feministiskt parti?”. Frågeställningen kan ses som utmanande, då en majoritet av partierna i riksdagen faktiskt betecknar sig som feministiska. Men trots det händer det ganska lite när det gäller jämställdhet (även om det ska understrykas att FI även arbetar mot andra former av diskriminering än de som baseras på kön).

Det var tydligt att partiet påverkade dagordningen inför Europaparlamentsvalet, och ett bra tag därefter. Många av partiledarna pratade mer jämställdhet än tidigare. Men så kom regeringsfrågan och blockpolitiken ikapp, och frågan som nyss varit så uppmärksammad föll snabbt bort.

Att sia om valutgången 2018 är förstås helt omöjligt, men ett parti som fokuserar alldeles extra på jämställdhet kommer att behövas även då – de 100 000 kronorna Schyman eldade upp illustrerade hur mycket kvinnorna på den svenska arbetsmarknaden varje minut förlorar gentemot männen på grund av lön efter kön. Det lär inte ha minskat med så många kronor till 2018.

Fakta

Malena Rosén Sundström

är statsvetare vid Lunds universitet.

Visa mer...