Annons
Ledare

Partierna jagar dig – med dina pengar

I jakten på att få dig att rösta på dem använder riksdagspartierna dina pengar som ammunition. Fast Centern bränner mest krut från egen tillverkning.
Publicerad 1 februari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Moderaternas partisekreterare, Gunnar Strömmer, lägger fram Moderaternas valstrategi. För att nå ut med budskapet används väljarnas pengar.
Moderaternas partisekreterare, Gunnar Strömmer, lägger fram Moderaternas valstrategi. För att nå ut med budskapet används väljarnas pengar.Foto: Claudio Bresciani/TT

I svensk nyhetsförmedling förfasas det ofta över hur presidentkandidater i USA får pengar till sina kampanjer. Men alltför sällan vänds blicken mot vårt eget system. Det är märkligt. För inget sätt att finansiera valrörelser är fläckfritt.

De politiska partierna är i väldigt liten grad beroende av medlemsintäkter. I stället är det skattebetalarna som i hög grad står för partiernas försörjning. Det offentliga partistödet från staten och riksdagen är 466 miljoner kronor om året. Det är oräknat partistöd från kommuner och landsting.

Annons

Pengarna kan partierna använda efter eget huvud. Så här heter det på riksdagens hemsida: ”Statens stöd går till partiernas allmänna verksamhet via partiernas riksorganisationer. Partierna bestämmer själva hur pengarna ska användas, exempelvis till valarbete, kampanjer och löner, på lokal eller central nivå.” Många hade säkert önskat sig samma frihet i sin jobbudget.

Partistödet är upplagt för att gynna redan etablerade partier. Ju fler riksdagsmandat, desto mer pengar trillar in i partikassan. Partier utanför riksdagen får dock också visst partistöd om de fått minst 2,5 procent av rösterna i något av de två senaste riksdagsvalen.

Låt oss titta närmre på tre olika partier. Alla har det väl ställt. Socialdemokraterna och Moderaterna i kraft av sin storlek. Centerpartiet efter en lysande tidningsaffär 2005.

Socialdemokraterna har bäst snurr på de årliga bidragen. 2016 – den senaste tillgängliga årsredovisningen – redovisade S intäkter på nära 223 miljoner kronor. Men bara 4,3 miljoner kronor av det var medlemsintäkter, den minsta av alla redovisade poster. Störst var de offentliga bidragen, partistöd av olika slag. Socialdemokraterna fick centralt in 134 miljoner kronor från detta.

På lotteriförsäljning fick Socialdemokraterna in nära 37 miljoner kronor, främst från Kombilotteriet. (Omsättningen var 122 miljoner kronor och 47 miljoner kronor gick till vinster – vilket påminner om att lotteri i grund och botten är lurendrejeri, det är i första hand arrangörerna som blir miljonärer)

I anslag och gåvor plockade Socialdemokraterna hem 18 miljoner kronor. Främst är det medlemmarna i LO som sponsrar, oavsett om de röstar på S eller inte. Årligen ger LO centralt 6 miljoner kronor till S. Till det kommer de enskilda förbundens bidrag på nästan lika mycket till – generösast med att ge medlemmarnas pengar vidare är Kommunal och Metall. Från privatpersoner får S in förhållandevis lite: 2,5 miljoner kronor från 3 901 givare, 2016. Man kan förstå att privata partibidrag är den enkla biten att reglera.

2017 års redovisning är inte offentlig än, men siffrorna lär hamna i samma härad. Under valåret 2018 får S dessutom extra stöd för att vinna väljarna. LO centralt har meddelat att man pumpar in 30 miljoner kronor i sin valkampanj som syftar till att stödja S. Som av en händelse återinförs avdragsrätt för fackavgiften i juli i år.

Huvudkonkurrenten Moderaterna omsätter något mindre, 150 miljoner kronor 2016. Medlemsavgifterna utgjorde bara 4 miljoner kronor av det. Nästan 110 miljoner kronor bestod av statligt partistöd. 17 miljoner kronor skickade länsförbunden vidare till Moderaterna centralt. 6 miljoner kronor bestod av hyresintäkter, gåvor stod bara för 1,3 miljoner kronor. Snittbeloppet för de drygt 2 400 givarna var 561 kronor.

Nu kan det ha funnits andra sätt att ge privata bidrag, bland annat genom att de slussas via länsförbunden. Det är här Socialdemokraterna har misstänkt att Moderaterna och Sverigedemokraterna har fått in privata donationer.

Socialdemokraterna och Moderaterna har dessutom tillgångar i fastigheter och aktier som ger avkastning. Moderaterna sålde 2016 sitt gamla partihögkvarter för 286 miljoner kronor. Så det finns kapital att ta av om det behövs.

Annons

Men Socialdemokraterna och Moderaterna har ändå en bit kvar till Centerpartiets förmögenhet. Centern har förvisso årliga intäkter långt under S och M. Av de 41 miljoner kronor partiets verksamhet drog in 2016 kom 34 miljoner kronor från statligt partistöd. Men Centern har sin lada välfylld efter att partiet sålde sin tidningsrörelse 2005 för 1,8 miljarder kronor. Ett smart drag, av säljaren.

Kapitalet förvaltas i Centerns bolag Randello Invest. Valåret 2014 skickade Randello in 156 miljoner kronor i Centerpartiet, ett vanligt år är det ungefär hälften av det. Det ger en föraning om vad Centern satsar på valrörelsen 2018.

Det var tre partier. En lärdom av det är att din röst är värd pengar. En annan är att om du funderar på att starta ett eget parti är det denna konkurrens som väntar dig. Om det är det perfekta demokratiska systemet? Knappast. Frågan är bara vad som är bättre. Och vem som då betalar.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons