Annons
Ledare

Monika Olin Wikman: Monika Olin Wikman: Vattenfrågan i nytt klimat

Vatten är för värdefullt för att vara så billigt.
Monika Olin Wikman
Gästkrönika • Publicerad 26 augusti 2019
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Monika Olin Wikman
Monika Olin Wikman

På 80 – talet bodde jag i Stockholm. En äldre släkting från landet var på besök, efter middagen diskade jag. Under rinnande vatten. ”Men vad gör du männska” ropade hon, tänk på grundvattnet. Häpen svarade jag mjäkigt något i stil med ”vatten finns väl i kranen.” Slöseri med vatten har många vant sig vid. I vårt land.

Men förra årets extrema torka blev en väckarklocka, hur ska vattenförsörjningen klaras i ett förändrat klimat? Det kommunalt renade vattnet kommer ur kranen men används också till att spola toaletter, tvätta bilar och fylla pooler. Det är inte hållbart. Och det vattnet kan inte vara så billigt som idag, 4 öre per liter. Danmark har metodiskt marknadsfört vattnets värde mot allmänheten. Så är då insikten där större och man accepterar en betydligt högre vattenavgift än hos oss.

Annons

Föreningen Österlenvännerna ordnade nyligen i Simrishamn ett seminarium Vatten – en ödesfråga – vad vi kan göra själva. Carl – Göran Svensson, Samhällsbyggnadsnämnden och Gerd Lundquist, Länsstyrelsen, gav en problemfylld bild av ökad nederbörd omväxlande med torrperioder, stigande havsnivåer med erosion vid stränderna, hus som hotas. Fastighetsägare måste ta större ansvar. Grundvattentäkter sinar, saltinträngning hotar, bevattningsförbud blir vanligt, industri, jordbruk och djurhållning drabbas. Stora investeringar kommer att behövas i vatten – och avloppssystemen.

Den allmänt låga insikten om vattnets värde är genomgående ett stort hinder för att driva fram effektiviseringar och hushållning. Men det finns entreprenörer, inom trädgårdsodlingen, som varit medvetna. Säkert beror det på att trädgårdsälskare hatar att se sina växter sloka. Eva Mathiasson i projektet Skörda Regnvatten visade under seminariet hur man som enskild kan skörda, lagra och sprida regnvatten i trädgården, ta hand om dagvattnet på tomten och låta överskottet infiltrera tillbaka till grundvattnet. Tåligare växter kan odlas och vindar kan brytas som skydd mot torka. Begreppet ”skörda regnvatten” anger att man tar vara på något värdefullt – så som man skördar vetet på åkern.

Det österlenska bolaget Sydvatten med 17 skånska kommuner har kommit med rapporten Klimatsäkert vatten. Hur ska vattnet räcka och vem ska ha ansvaret är frågan. Det saknas idag strategier och samordnad planering nationellt, regionalt och lokalt. Men det finns konstruktiva lösningar där cirkulär vattenhushållning är i fokus. Olika sorters vatten kan produceras och användas till olika ändamål utifrån genomtänkta prioriteringar. Simrishamns reningsverk framhålls, renat avloppsvatten kan användas inom jordbruket. Anlägga vattentäkter, rena dagvatten, bättre dränera jordar är viktiga åtgärder.

Vatten finns i kranen och det är jag tacksam för. Men jag låter det inte rinna på. Nu tänker jag på grundvattnet.

Annons
Annons
Annons
Annons