Ledare

Jenni Hotti: När toleransen leder till att intoleransen ökar

Krönika Artikeln publicerades
Centern hamnade i fel fil.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Centern hamnade i fel fil.

Partierna måste hålla värderingar högre än mångfaldskvot.

Centerpartiet är åter i blåsväder på grund påstådda islamistkopplingar. Partiets toppkandidat i Göteborg, Mikail Yüksel, uteslöts i samband med att det uppdagades att han bland annat haft samröre med ultranationalistiska turkiska organisationen Grå Vargarna. Yüksel själv hävdar att representanter för Centerpartiet varit medvetna om hans bakgrund, något delar av partiet nekar till. Hur det förhåller sig är svårt för utomstående att säga, men en sak är säker: Centerpartiet måste se över sin medlemsbas.

I sin iver att vara öppna och toleranta tycks vissa partier välja att blunda för det faktum att det finns antidemokratiska krafter som uppenbarligen önskar använda partiernas plattform för att sprida sina läror. Det är inte första gången det händer Centerpartiet – ens för i år.

Den uppmärksammade misshandelsdomen från Solna tingsrätt upprörde inte enbart Ystads Allehandas ledarsida, utan även stora delar av juristkåren (Dagens Juridik mars 2018). Två centerpartistiska nämndemän friade maken, bland annat med hänvisning till att han kom från en finare familj.

Även Miljöpartiet har haft sin beskärda del av medlemmar med kopplingar till antidemokratiska rörelser, varav den mest uppmärksammade torde vara den miljöpartistiska bostadsministern Mehmet Kaplan, som avgick 2016 efter att ha figurerat på bild med en av ledarna för Grå Vargarna. (Expressen 14/4 2016).

Skillnaden mellan tidigare fall och Mikail Yüksel är att den senare vägrar lyda Centerpartiets uppmaningar om att avgå. I stället fortsätter han sin kampanj som politisk vilde, med planen att starta ett nytt ”liberalt” parti. På Yüksels Facebook-sida beskrivs hur vänskapskorruption styr Centerpartiet, och av kommentarerna att döma accepteras denna skildring av hans anhängare. Yüksel framställs som ”pizzabagarna” och ”förortsbarnen” representant – någon som till skillnad från övriga politiker förstår deras situation.

Paradoxalt nog har vita högerextrema och ”förortsbarnen” något gemensamt: en misstro mot etablissemanget. Till skillnad från nazisterna har de islamistiska krafterna dock flugit under radarn i vissa partier, vilket vi ser resultatet av nu.

Det må vara för sent att göra något åt det enskilda fallet Yüksel, men låt det bli en läxa för Centerpartiet och andra partier. Utred allt som utredas kan med lagliga medel. Nominera inte människor enbart för att fylla någon kvot – ta reda på vad personerna har för bakgrund och värderingar i stället. Ibland anklagas partier för att ha strukturer som gynnar gamla partirävar och hämmar nya medlemmars avancemang. Kanske är det lika bra. Då hinner partierna åtminstone försäkra sig om att kandidaterna inte har sunkiga värderingar eller kopplingar till antidemokratiska rörelser.