Ledare

Fridolins visor skorrar illa

Ledare Artikeln publicerades

Integrationen är en av Sveriges stora utmaningar. Den måste även Miljöpartiet våga tala om.

Åter från föräldraledigheten med schwung: Förmågan att tränga igenom i mediebruset är det inget fel på hos språkröret Gustav Fridolin (MP). Den gör honom till en skicklig politiker. Men inte nödvändigtvis till en välljudande.

Tillsammans med sin kollega Åsa Romson framhöll Gustav Fridolin i en intervju i Dagens Nyheter (30/12) att alliansregeringen går Sverigedemokraternas ärenden när arbetslöshet och bristande resultat i skolan skylls på invandrare. I går bemötte utbildningsminister Jan Björklund (FP) honom i P1 Morgon.

Det är helt klart attGustav Fridolin är lika bekymrad över sjunkande resultat som regeringen är, skillnaden är att han inte står bakom de skol­reformer som regeringen arbetat med sedan maktskiftet 2006. Den största anledningen till att resultaten i skolan fortsätter att sjunka är fortfarande den misslyckade rödgröna skolpolitiken. Det tar ett antal år till innan skolreformerna får genomslag.

Det är ytterst anmärkningsvärt att det gröna språkröret i stället för att diskutera effekterna av en bättre lärarutbildning, tidigare betyg och nya läroplaner hellre tycks vilja kleta ner regeringen.

Gustav Fridolins föräldraledighet kan ju inte vara enda orsak till att han inte har tagit till sig av den mycket breda och intensiva skoldebatt som har förts – och förs.

Att tala om integrationsproblem som en bidragande orsak till sjunkande skolresultat är inte att göra bisak till huvudsak. Det är att vara öppen för den verklighet som skolorna möter:

Sammansättningen av gruppen invandrarbarn har förändrats under senare år. Nu kommer många tonåringar från länder med sönderslagna samhällssystem som Afghanistan, Somalia och Irak. Statistik från SCB och Skolverket visar att resultaten för invandrarelever har sjunkit mer än snittet i Sverige de senaste 10–15 åren. Detta är en stor utmaning för skolsystemet. Hur ska den mötas?

”Gustav Fridolin säger inteatt det vi säger är fel, utan han säger att vi inte får säga det”, slog Jan Björklund fast i radion. Och fortsatte till denna debatts kärna: ”Alla dessa självutnämna åsiktspoliser i svensk debatt som ska tala om för andra vad man får säga och inte säga, de gör integrationen en stor otjänst.”

Man skulle kunna tillägga att de gör alla främlingsfientliga en stor tjänst.

Visst är det viktigt hur samhällsproblemen diskuteras, men vissa områden får inte vara tabu av rädsla för att SD skulle gynnas. Då hamnar debatten just där Jimmie Åkesson och järnrörsgänget vill ha den: invandringens konsekvenser förtigs, de är martyrer och de enda som säger sanningen.

Det är rena fantasierna, vilket alla som hänger med i debatten vet. Och så bör det förbli. Därför måste alla politiker som värnar den humana flyktingpolitiken – inklusive Gustav Fridolin – våga ta ton och beskriva verkligheten som den är – även om den är obehaglig.